Zorgcentrum plaatst speciale douchekoppen na ontdekking legionellabacterie | Vakblad Legionella
458
post-template-default,single,single-post,postid-458,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive

Zorgcentrum plaatst speciale douchekoppen na ontdekking legionellabacterie

In enkele van de ruim 70 aanleunwoningen van zorgcentrum De Wulverhorst in Oudewater is vorige week de legionellabacterie aangetroffen. Volgens het zorgcentrum is er geen acuut gevaar voor de bewoners, en is evacuatie niet nodig gebleken.

Nadat een bewoonster van het complex in het ziekenhuis werd opgenomen met een legionellabesmetting, is in de waterleiding van haar woning legionella gedetecteerd. Dit bleek echter een ‘toevalstreffer’: de aangetroffen bacterie was niet van dezelfde stam als de bacterie waarmee de bewoonster was ge├»nfecteerd. Naar aanleiding van de ontdekking heeft woningcorporatie De Woningraat, de verhuurder van de woningen, een gespecialiseerd bedrijf aangetrokken om steekproeven uit te voeren in andere woningen in het complex. Daaruit bleek dat op verschillende plaatsen een verhoogde concentratie van de bacterie aanwezig was. Volgens de GGD, die net als het Medisch Centrum en de gemeente Oudewater op de hoogte zijn gesteld, zijn de voorlopige onderzoeksresultaten echter niet verontrustend.

‘Risico uitsluiten’
Inmiddels zijn alle douchekoppen in het complex tijdelijk vervangen door exemplaren met een legionellafilter, als voorlopige voorzorgsmaatregel. De komende tijd wordt het volledige waterleidingnet gecontroleerd en waar nodig aangepast. Karl Lissendorp, directeur van woningcorporatie De Woningraat, meldde tegenover RTV Utrecht dat er volgens de GGD verder geen extra maatregelen hoeven te worden genomen, “gezien de lage waardes en het feit dat de legionella die geconstateerd is niet snel een ziektebeeld geeft bij mensen”. Desondanks besloot de corporatie toch om speciale douchekoppen te plaatsen. Lissendorp: “Al is het risico nog zo klein, je wilt elk risico uitsluiten.”