Waterschap Limburg trekt waarschuwing voor legionella in Roer in | Vakblad Legionella
869
post-template-default,single,single-post,postid-869,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive

Waterschap Limburg trekt waarschuwing voor legionella in Roer in

Het is weer veilig om water uit de Roer te vernevelen, meldt Waterschap Limburg. De concentraties van legionella zijn sterk verminderd door maatregelen aan Duitse kant.

Het waterschap gaf op 10 april het advies aan bedrijven om vanwege verhoogde concentraties van legionella geen water uit de Roer te vernevelen. Dit werd gepresenteerd als een voorzorgsmaatregel, omdat er bij vernevelen een risico voor mensen en dieren is. Legionella kan schadelijk zijn als er kleine waterdruppeltjes in de longen komen.

De legionellabacterie was afkomstig van lozingen vanuit de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Düren (een Duitse stad op ongeveer dertig kilometer van de grens). De Roer stroomt ruim twintig kilometer op Nederlands grondgebied en mondt bij Roermond uit in de Maas.

Papierfabriek
Een papierfabriek in Düren bleek de bron van de verontreiniging te zijn. De zuiveringsinstallatie voor de voorbehandeling van afvalwater was besmet. Vervolgens zijn hier maatregelen genomen. De situatie is daardoor verbeterd, bericht Waterschap Limburg. Dat is terug te zien in de meetresultaten.

De GGD Limburg-Noord geeft aan dat er geen gezondheidsrisico’s meer zijn en vernevelen van water uit de rivier weer veilig is. Het waterschap heeft daarom op 19 mei het advies om niet te vernevelen ingetrokken. De bedrijven die water uit de Roer onttrekken, zijn hierover geïnformeerd. Het gaat vooral om loonbedrijven, gemeenten en tuiniersbedrijven. (Foto: Shutterstock.com)