Waarschijnlijk legionella bij 12 Gelderse zuiveringsinstallaties | Vakblad Legionella
1265
post-template-default,single,single-post,postid-1265,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive

Waarschijnlijk legionella bij 12 Gelderse zuiveringsinstallaties

Bij twaalf Gelderse zuiveringsinstallaties is het ‘zeer aannemelijk’ dat er legionella kan groeien. Ook de verspreiding is aannemelijk, meldt Omroep Gelderland (https://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2430287/Legionella-gevaar-bij-twaalf-zuiveringsinstallaties). Het gaat om tien industriële afvalwaterzuiveringsinstallaties en twee rioolwaterzuiveringsinstallaties. 

Volgens de provincie Gelderland is er nog geen relatie tussen ziekteverschijnselen in de omgeving en de installaties. Het RIVM stelde een onderzoek in naar de installaties na een legionella-uitbraak in Noord-Brabant. Meestal is het moeilijk om de bron van de besmetting te vinden, maar in Brabant was de uitbraak toe te schrijven aan een zuiveringsinstallatie. 

De provincie schrijft dat Gelderse omgevingsdiensten bezig zijn met een aanpak. Ook zegt de provincie dat het aanpakken van de besmetting bij bedrijven ingewikkeld is omdat de bacterie niet omschreven wordt in vergunningen. Om welke installaties het gaat, is niet bekend. (Foto: Shutterstock.com)