Vermeend risico op legionella hindert adiabatische koeling | Vakblad Legionella
1131
post-template-default,single,single-post,postid-1131,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive

Vermeend risico op legionella hindert adiabatische koeling

De voordelen van indirect adiabatische koelsystemen worden volop geprezen, maar van een echte doorbraak is nog altijd geen sprake. Een projectgroep wil daar verandering in brengen. Een van de mythes die de projectgroep wil doorbreken, is de verhoogde kans op legionalla. 

Ongeveer twee jaar geleden gingen ISSO en RVO met elkaar in gesprek over de vraag waarom indirect adiabatische koeling (het gebruik van verdampend water als koudemiddel) nog altijd niet breed werd toegepast. Volgens veel deskundigen zijn indirect adiabatische koelsystemen energiezuinig, ze werken koudemiddelvrij en kunnen juist in warme periodes relatief veel koeling leveren. Het lijkt daarom merkwaardig dat er niet vaker voor wordt gekozen.

Er blijken twee hoofdoorzaken voor het bescheiden marktaandeel van indirect adiabatische systemen. Enerzijds is er kennisgebrek in de markt, en anderzijds gaan er allerlei wilde verhalen over adiabatische techniek rond. Bij bepaalde weersomstandigheden zou het bijvoorbeeld niet werken, het zou om complexe, dure techniek gaan, en er wordt regelmatig over vermeende risico’s op legionella gesproken.

Een opgezette projectgroep, bestaande uit ISSO, Condair, Air@Work, Menerga, Oxycom Fresh Air, HygroTemp, Cumulus en TVVL richt zich op verbetering van de perceptie van indirect adiabatische koeling.

Om ook het imagoprobleem aan te pakken, moet vooral worden ingezet op het wegnemen van vooroordelen. Legionella wordt bijvoorbeeld als een risico gezien waardoor adviseurs al snel naar compressiekoeling kijken. Maar er zijn heel succesvolle voorbeelden van adiabatische systemen die probleemloos in ziekenhuizen draaien. Risico’s op legionellavorming kunnen prima worden voorkomen door een indirect systeem te kiezen en voldoende in te zetten op onderhoud en beheer.  (foto: Shutterstock.com)