Update: vijf bedrijven Evergem nader onderzocht op legionella | Vakblad Legionella
1107
post-template-default,single,single-post,postid-1107,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive

Update: vijf bedrijven Evergem nader onderzocht op legionella

In vijf bedrijven in de buurt van Edegem, de Belgische plaats waar een grote uitbraak van legionella plaatshad, wordt verder gezocht naar de oorzaak. Dat meldt Zorg en Gezondheid, de Beglische gezondheidsdienst. Twee van die bedrijven tonen nu al waarden hoger dan 100.000 kve/l. Intussen zijn er 23 patiënten met legionella. 9 mensen zijn thuis, 8 liggen in het ziekenhuis, maar niet op intensieve zorgen. 4 patiënten liggen nog op intensieve zorgen, maar zijn niet in levensgevaar. 2 mensen zijn overleden.

Zorg en Gezondheid heeft van bij de start van de uitbraak analyses gedaan op basis van de plaatsen waar patiënten komen (woon- en werkplaats, verplaatsingen) en de wind in de besmettingsperiode en zo bedrijven geselecteerd om te onderzoeken. En het zijn bedrijven met meestal grotere koeltorens. Dat maakt hen de meest waarschijnlijke kandidaten om de bron te zijn van deze uitbraak. In deze bedrijven zijn de stalen genomen op donderdag 9 mei en vrijdag 10 mei. Al deze bedrijven hebben na de staalname een volledige desinfectie van koelinstallatie doorgevoerd. Zorg en Gezondheid maant hen aan om dat ook wekelijks te blijven doen, tot het zeker is dat deze uitbraak gestopt is.

Resultaten stalen

  • In 10 bedrijven werd niets gevonden in de stalen.
  • In 2 bedrijven vond het labo wel groei van legionella, maar van een andere soort dan de Legionella pneumophila die de   mensen in deze uitbraak heeft ziek gemaakt.

 

In 5 bedrijven vond het labo wel Legionella pneumophila.

  •     Bij 3 bedrijven bleven de waarden onder de meldingswaarde (tss. 10.000 en 100.000 kve/l)
  •     Bij 2 bedrijven zaten de waarden boven de meldingswaarde (> 100.000 kve/l)

 

Joris Moonens, woordvoerder van Zorg en Gezondheid: “Bij deze 5 bedrijven moeten we verder onderzoeken of zij de bron van de besmetting zijn. De 2 bedrijven met hogere waardes zijn daarbij de prioriteit. Maar het is niet omdat we er bij een eenmalige staalname een hoge legionellawaarde terugvonden, dat we zeker kunnen zijn dat een van deze bedrijven de bron van de besmetting is. Om daar zeker van te zijn, is verder labo-onderzoek nodig.”

Een inspectieteam zal de koelinstallaties en waterhuishouding in deze 5 bedrijven doorlichten en onderzoeken welke factoren in het beheer of de omgeving kunnen hebben bijgedragen tot de legionellavorming.

Om zeker te weten of een van deze bedrijven de bron van de besmetting vormt, moeten de kiemen in de stalen van die bedrijven genetisch onderzocht worden. Het nationaal referentielabo zal onderzoeken of de bacteriën uit het bedrijf genetisch volledig overeenkomen met de bacteriën die bij de patiënten werd gevonden. Pas als het labo een volledige genetische overeenkomst kan aantonen, is er zekerheid of een van deze koeltorens de bron van de besmetting is.

Die genetische overeenkomst zoeken vraagt tijd. De resultaten worden verwacht in de loop van de week van 3 juni. Intussen blijft Zorg en Gezondheid de uitbraak verder onderzoeken en maatregelen nemen om de kans op nieuwe besmettingen zo klein mogelijk te houden. Op basis van de beschikbare data heeft Zorg en Gezondheid een gebied afgebakend waarin de besmettingsbron vermoedelijk gesitueerd is. In dat gebied spoort Zorg en Gezondheid mogelijke bronnen verder op, in volgorde van waarschijnlijkheid, en spoort hen aan tot een desinfectie van hun systemen. (beeld Shutterstock.com)