Thermische desinfectie: effectief of niet? | Vakblad Legionella
1192
post-template-default,single,single-post,postid-1192,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive

Thermische desinfectie: effectief of niet?

Thermische desinfectie is slechts een korte termijn effectief. Dat blijkt uit een literatuuronderzoek dat gepresenteerd werd tijdens de ESGLI-conferentie vorige week in Athene. De bacterie lijkt aan de hogere temperatuur te wennen. 

Tijdens de ESGLI-conferentie werd een literatuuronderzoek gepresenteerd, waarbij 36 publicaties over thermische desinfectie zijn vergeleken met elkaar. Tevens werden van verschillende landen de legionellapreventie richtlijnen op het gebied van thermische desinfectie met elkaar vergeleken. De uitkomsten van dit onderzoek zijn op z’n minst een flinke discussie waard over hoe zinvol het is dat wij ook in Nederland de thermische desinfectie zien als een middel om risico’s weg te nemen dan wel te verminderen. De verschillende publicaties geven aan dat thermische desinfectie alleen een korte termijn actie is. Wanneer thermische desinfectie vaker dan 1x wordt uitgevoerd neemt de effectiviteit af. Dit komt onder andere doordat er thermische tolerantie ontstaat. Met andere woorden: de bacterie went aan de hoge temperatuur en deinst steeds minder terug. Andere “bijwerkingen” die in de literatuur beschreven worden zijn: hoger aantallen bacteriën wanneer de bacterie weer gaat vermeerderen en de legionella pneumophila bacterie is meer resistent dan de non-pneumophila, dus je bestrijdt de grootste ziektemaker er minder mee dan je zou willen. 

De richtlijnen van verschillende Europese landen laten grote verschillen zien in de adviezen inzake thermische desinfectie, zowel in temperatuur, als in standtijd als in hoe vaak het moet worden uitgevoerd. (Foto: Shutterstock.com)