Presentaties congres Sanitaire Technieken online | Vakblad Legionella
370
post-template-default,single,single-post,postid-370,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive

Presentaties congres Sanitaire Technieken online

Op maandag 19 juni vond in Amersfoort het TVVL Nationaal Congres Sanitaire Technieken plaats. Tijdens dit congres werd vakblad Legionella gelanceerd en werd een aantal presentaties gegeven, over verschillende onderwerpen die verband houden met legionellabestrijding.

Een van de sprekers tijdens het congres was Cor van de Wal, deskundige op het vlak van bacteriologisch onderhoud van drinkwaterinstallaties. Hij ging in op de werking van verschillende reinigings- en desinfectieproducten en op de (on)mogelijkheden om leidingwerk van bepaald materiaal legionellavrij te houden. Volgens Van de Wal is een van de uitdagingen daarbij dat verschillende materialen allemaal over specifieke eigenschappen beschikken, waardoor sommige middelen wel en andere niet kunnen worden gebruikt. Zeker bij combinaties van verschillende materiaalsoorten binnen hetzelfde leidingwerk is het soms lastig om het ‘juiste’ recept voor een goed werkend reinigingsmiddel of de juiste reinigingsmethode te vinden.

Aangepaste normen en richtlijnen

Irene van Veelen, projectcoordinator bij kennisinstituut ISSO – dat binnenkort een onderzoek naar legionellapreventie start – sprak tijdens het congres over belangrijke aanpassingen in normen en richtlijnen. Zo wordt de NEN1006-norm – die algemene voorschriften voor leidingwaterinstallaties omvat – aangepast. Een van de ontwerpaanpassingen daarbij betreft de watertemperatuur; onder bepaalde voorwaarden zou de verplichte minimumtemperatuur van warm leidingwater kunnen worden verlaagd tot onder de 60 graden Celsius. Een andere verandering betreft de herziening van de Waterwerkbladen, en bij ISSO zelf is publicatie 30, over leidingwaterinstallaties in woningen, aangepast.

Van deze – en alle andere – presentaties die tijdens het Nationaal Congres Sanitaire Technieken zijn gegeven, staan de PowerPoint-documenten (in PDF-formaat) inmiddels online. Ze zijn te vinden op de website van TVVL.