Opvallende toename legionellabesmettingen in juli | Vakblad Legionella
1453
post-template-default,single,single-post,postid-1453,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive

Opvallende toename legionellabesmettingen in juli

In de maand juli lagen er bijna honderd mensen in het ziekenhuis met een legionellabesmetting. Dat waren er flink meer dan normaal. Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat er afgelopen zomer flinke een toename was in het aantal legionellabesmettingen. Dit meldt RTL Nieuws.

Van de 95 mensen die in juli in het ziekenhuis lagen met legionella, belandden negentien op de intensive care en kwamen er vier te overlijden. “Om een idee te geven: het aantal mensen dat in juli met een legionellabesmetting in het ziekenhuis terechtkwam, is hoger dan het aantal mensen dat in dezelfde maand met corona in het ziekenhuis belandde”, zegt journalist Jasper Bunskoek van RTL.

Wie besmet raakt met legionella en het geluk heeft daarvan te genezen, kan nog lang last hebben van klachten, zoals koortsstuipen. Daarom is het belangrijk om alert te zijn op symptomen, zodat een besmetting eerder herkend wordt. Dus als mensen griepklachten hebben, is het nu ook verstandig om aan legionella te denken, naast corona. “Als je te lang wacht, kan het te laat zijn”, waarschuwt Esther Huygen van de Stichting Veteranenziekte.

Het RIVM denkt dat het wisselende weer een belangrijke factor van het aantal legionellabesmettingen is geweest. De toename van besmettingen is namelijk vooral zichtbaar na een warme periode gevolgd door flink wat regenval. Het RIVM maakt zich zorgen over de toekomst, omdat dit weer de komende jaren vaker zal voorkomen in de zomer. Er is daarom onderzoek nodig om erachter te komen wat de bron van legionella is tijdens de warme en soms regenachtige zomermaanden. [beeld shutterstock.com]