NKC: 'Water in camper vaak vervuild' | Vakblad Legionella
255
post-template-default,single,single-post,postid-255,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive

NKC: ‘Water in camper vaak vervuild’

De meeste conserveringsmiddelen voor schoonwatertanks in campers, caravans en boten, doen niet wat ze beloven. Dat blijkt uit een test die waterleidingbedrijf Vitens heeft uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse Kampeerauto Club (NKC), Europa’s grootste vereniging voor camperbezitters.

Er zijn diverse middelen op de markt die beloven het water in de tank van camper, caravan of boot schoon te houden. De NKC koos zes goed verkrijgbare middelen om ze te testen in een laboratoriumsetting op de aanwezigheid en ontwikkeling van ziekmakende bacteriën. Slechts één daarvan voldeed consequent aan de drinkwaternorm: Hadex. De andere middelen leverden wisselende prestaties. Dat zijn de Plation Drijver, Katadyn Micropur Forte, WM Aquatec Silvertex, AE Aqua Biofilter C1-100 en Tank-O3 Systeem.

Normen Drinkwaterbesluit

Er werd gekeken naar de aanwezigheid van legionella, coliformen, enterococcen, het koloniegetal en de vorming van biofilm. De metingen zijn verricht bij aanvang, na een dag, na twee dagen, na een week en na drie weken. Hadex bleef bij elke meting keurig binnen de normen van het Drinkwaterbesluit 2011. De andere middelen slaagden daar soms wel in en soms niet. De NKC heeft dit onderzoek laten verrichten om camperaars goed te kunnen voorlichten over het gebruik van water in hun camper. Naar nu blijkt zijn de meeste middelen ontoereikend om alle risico’s uit te bannen. Daarom adviseert de NKC het water uit tanks met dergelijke middelen niet te drinken.