Nieuwe aanbeveling voor legionellaveilige leidinginstallaties | Vakblad Legionella
384
post-template-default,single,single-post,postid-384,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive

Nieuwe aanbeveling voor legionellaveilige leidinginstallaties

In de installatiesector is veel kennis ontwikkeld en vastgelegd om gebouwen te voorzien van leidingwaterinstallaties die legionellaveilig zijn. Desondanks gaat het op bouwplaatsen nog regelmatig mis, omdat het ontwerp van een gebouw goede randvoorwaarden mist om tot een veilig leidingsysteem te komen. SBRCURnet, kennispartner in de bouw, heeft onlangs CUR-Aanbeveling 120:2017 samengesteld. Dit document heeft als doel om ‘legionellaveilige leidingwaterinstallaties in gebouwen op een praktische en duidelijke manier mogelijk te maken’.

In CUR-Aanbeveling 120:2017 staan uitgangspunten die aansluiten op de gangbare ontwerpmethodiek voor een gebouw. Middels checklists voor het technisch ontwerp, het geschreven bestek en het bouwkundig tekenwerk, worden essentiële punten beschreven waarmee een legionellaveilige leidingwaterinstallatie mogelijk wordt gemaakt. In de Aanbeveling staan voorbeelden met betrekking tot veel voorkomende woningtypologieën voor grondgebonden woningen en verschillende typen appartementen, maar SBRURnet benadrukt dat het document ook kan worden gebruikt bij het ontwerp van ‘utiliteitsgebouwen’ zoals kantoorgebouwen, logiesgebouwen en congreszalen.

Aansluiting op bestaande documenten en normen

Een voorbeeld van een aspect dat in de Aanbeveling wordt beschreven, is dat rekening moet worden gehouden met ‘koude’ en ‘warme zones’, en dat een leidingsysteem zo veel mogelijk ‘doorstromend’ wordt aangelegd. Door dode aftakkingen in het systeem te voorkomen, wordt onnodige opwarming en bacteriegroei tegengegaan.
CUR-Aanbeveling 120:2017 is afgestemd op andere, bestaande documenten en normen, waaronder ISSO-publicatie 30, de ISSO checklist ‘hotspots’ Legionella (let op: directe PDF-download), en NEN 1006 (Algemene voorschriften voor leidingwaterinstallaties). Het document kan voor € 62,50 (exclusief 6 procent BTW en verzendkosten) worden besteld via de website van SBRCURnet.