Negentig procent legionella-patiënten houdt restverschijnselen | Vakblad Legionella
1018
post-template-default,single,single-post,postid-1018,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-6.13.0,vc_responsive

Negentig procent legionella-patiënten houdt restverschijnselen

Uit onderzoek door de Stichting Veteranenziekte blijkt dat 90% van de ondervraagde patiënten last heeft van restverschijnselen na een ernstige legionellabesmetting. Dit kwam 12 december aan bod in de Zembla-uitzending: “De jacht op legionella”.

 

De Stichting Veteranenziekte heeft een eigen onderzoek uitgevoerd onder de overlevenden van een legionellabesmetting, die bij hun Stichting zijn aangesloten. Zij hebben dit onderzoek uitgevoerd omdat zij de patiënten een stem wilden geven. De individuele verhalen kende het bestuur van de Stichting allemaal, maar zij wilden dat de impact van deze ziekte ook in de maatschappij breder bekend wordt. Van de 86 patiënten, die aan de telefonisch enquête hebben meegewerkt heeft 90% last van restverschijnselen, waaronder: vermoeidheidsklachten, pijn aan spieren en gewrichten, concentratieproblemen, problemen met geheugen of vergeetachtigheid en psychische klachten. Deze klachten leiden tot een beperkte tot extreme beperking in het dagelijks leven, waarbij zelfs 25% volledig arbeidsongeschikt is geworden na de legionellabesmetting.

Tevens geven de overlevenden aan dat zij de onbekendheid rondom een legionellabesmetting, alsmede de restverschijnselen hiervan, erg vervelend vinden. Hierdoor komen besmettingen volgens hen nog te veel voor, wordt er niet altijd juist gehandeld door zorginstellingen en voelen zij zich onbegrepen.

Op de website: www.stichtingveteranenziekte.nl onder “publicaties” kunt u het gehele onderzoek inzien.