Nederlands gezinnen slachtoffers legionella, ook jongeren blijken kwetsbaar | Vakblad Legionella
1244
post-template-default,single,single-post,postid-1244,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive

Nederlands gezinnen slachtoffers legionella, ook jongeren blijken kwetsbaar

Twee gezinnen zijn deze zomer ziek geworden door de legionella-bacterie. Tijdens hun vakantie werden ze besmet door een whirlpool op een Franse camping. Zeven van de negen vakantiegangers werden ziek, waaronder vijf kinderen die tussen de 7 en 15 jaar oud zijn. Opvallend, omdat aangenomen werd dat vrijwel alleen zuigelingen en ouderen risicogroepen waren. 

Het verhaal van twee Nederlandse gezinnen op vakantie in Frankrijk is een horrorscenario. De gezinnen verbleven met hun kinderen op een camping. Ze maken gebruik van de whirlpool bij de stacaravan van een van de gezinnen. Na anderhalve dag worden drie kinderen van 7, 8 en 15 jaar ziek – tussen de 40 en 41 graden koorts. De vader van het andere gezin is de hele week al ziek geweest.

In het Franse ziekenhuis bleek dat de kinderen een longontsteking en een besmetting met de legionellabacterie hebben opgelopen. De bron was voor het gezin duidelijk: de whirlpool. Eerder hadden de gezinnen al aangegeven bij de receptie dat de whirlpool schoongemaakt en bijgevuld zou moeten worden. De campingeigenaar voerde het uit, maar blijkbaar niet goed genoeg. 

Zeldzaam
Contact met instanties in Nederland bood geen soelaas. Daar kregen ze van medici te horen dat kinderen eigenlijk nooit zieken worden van legionella en telkens moest het gezin zich weer verantwoorden voor het aangeven dat hun kinderen echt besmet waren met de bacterie. Ondertussen is het andere gezin ook geraakt: vier zieken, waarvan twee kinderen van 15 en 17 jaar oud. De GGD en het LCI (Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding, een onderdeel van het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) geven aan dat je voor informatie en procedures in Frankrijk moet zijn. Het probleem is alleen dat daar alles in het Frans gaat.

De gezinnen kwamen terecht bij de Stichting Veteranenziekte. Ook de Stichting belt met de instanties. Ze krijgen hetzelfde antwoord: procedures moeten worden gevolgd. We moeten wachten tot de melding officieel in Nederland binnen is. Van de site van de Stichting: “Wij geven als Stichting aan dat dit een bijzonder geval is. Wanneer er zeven mensen ziek zijn van een locatie, dan is dat ernstig. Maar wanneer krijg je de dag na ziek worden door dat er sprake is van zeven besmettingen door een whirlpool? Wij wilden als Stichting het risico dat de andere 22 whirlpools ook besmet zouden zijn – en daarmee het risico voor enorme aantallen zieke mensen – tot een minimum beperken en vroegen om snelle actie.”

Uiteindelijk is er door de instanties toch gewacht tot de volgende dag, totdat officieel was gemeld dat er zeven legionellapatiënten waren. De onderzoeken zijn vervolgens gestart en de drinkwaterinstallatie van de camping bleek besmet. De camping had de whirlpool snel gereinigd, dus daar was het niet in gevonden door de monsternemers. Maar het gezin had zelf nog snel een fles water uit de whirlpool meegenomen. Deze is koel vervoerd, maar pas heel laat bemonsterd, maar wel serotype 1 geconstateerd in bizar hoge aantallen.

Waar de familie vervolgens tegenaan blijft lopen, is het ongeloof dat de kinderen ziek zijn geworden. Alle medici blijven zeggen: ‘Mevrouw, weet u het wel zeker? Dit zien we nooit. Dit zou wel heel bijzonder zijn. Kinderen worden eigenlijk nooit ziek van legionellabacteriën, en al helemaal geen gezonde kinderen’.

Ook uit de statistieken komt dat het zeldzaam is dat er kinderen ziek worden. Maar wanneer je niet zoekt, vind je ook niets. Dus als er bij kinderen met een longontsteking niet wordt getest op legionella, dan hebben kinderen gewoon longontsteking. En kinderen herstellen makkelijker, dus reageren goed op antibiotica, worden weer beter en alles gaat weer verder.

De ouders van deze kinderen van 7, 8 en 15 zijn strijdbaar. Zij willen dat er bij artsen bekendheid komt dat kinderen wel degelijk ziek zouden kunnen worden van legionella. Wij als Stichting zouden willen dat er bij kinderen en volwassenen standaard bij longontsteking een urine-antigeentest wordt uitgevoerd, zodat we een beter beeld krijgen hoeveel volwassenen en kinderen daadwerkelijk besmet raken door legionellabacteriën. (Foto: Shutterstock.com)