Minister moet openheid tonen over legionellarisico in Brabant | Vakblad Legionella
1278
post-template-default,single,single-post,postid-1278,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive

Minister moet openheid tonen over legionellarisico in Brabant

De Tweede Kamer-fractie van het CDA wil opheldering over de 20 Brabantse afvalwaterzuiveraars die de levensgevaarlijke legionellabacterie kunnen verspreiden. De partij stelt daarover Kamervragen aan Cora van Nieuwenhuizen-Wijbenga, minister van Infrastructuur en Waterstaat. Dit meldt onder andere het Eindhovens Dagblad (https://www.ed.nl/brabant/minister-moet-legionellarisico-in-brabant-ophelderen~a9c573c1/).

Vorige week meldde het Brabants Dagblad dat er in de provincie 20 afvalwaterzuiveringen staan waar legionellaverspreiding ‘aannemelijk tot zeer aannemelijk is’. Het gaat om installaties die lijken op het exemplaar in Boxtel, waar verschillende omwonenden eerder (dood)ziek werden. De legionellabacterie kan leiden tot de  veteranenziekte. Die lijkt op een zware longontsteking en kan dodelijk zijn. De bacterie is via waterdruppeltjes in te ademen.

Landelijk zijn er 81 zuiveringen zoals die in Boxtel. De Tweede Kamerleden Madeleine van Toorenburg en Jaco Geurts willen onder meer weten of de locaties openbaar gemaakt kunnen worden. Volgens de Omgevingsdienst Brabant Noord kan dit niet, vanwege de privacywet. Ook wil het CDA weten in welke van de 81 installaties daadwerkelijk al legionella is aangetroffen en hoe daarop gereageerd is. Een andere vraag luidt of de betrokken bedrijven hun werknemers op de hoogte hebben gesteld van de risico’s die zij kunnen lopen. (Beeld: Shutterstock.com)