Meer zieken door Rendac | Vakblad Legionella
1325
post-template-default,single,single-post,postid-1325,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive

Meer zieken door Rendac

De waterzuivering van destructiebedrijf Rendac in Son en Breugel besmette tussen 2013 en 2018 waarschijnlijk veel meer mensen met legionella dan de acht die tot nu toe werden genoemd. In een straal van drie kilometer rond Rendac is in die jaren bij 45 van de 100.000 inwoners legionella aangetroffen. Dat is zes maal meer dan het landelijk gemiddelde. Men ging eerder uit van 8 zieken.

Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het gaat om ‘vermoedelijke besmettingen’. Het exacte aantal is niet meer terug te halen, omdat niet alle mensen met klachten op legionella zijn onderzocht. Eerder werd al één sterfgeval aan de besmetting bij Rendac toegeschreven.

De ziektegevallen deden zich voor in Eindhoven, Best, Sint-Oedenrode, Son en Breugel en Nuenen. Ook in een grotere cirkel, van drie tot zes kilometer, was het aantal ziektegevallen nog altijd drie keer zo hoog als gemiddeld, met 23,6 tot 26,1 gevallen per 100.000 inwoners. Het is niet vast te stellen of al deze legionellagevallen zijn veroorzaakt door de waterzuivering in Son. (Beeld: Rendac)