Legionellavariant aangetroffen in helft van Engelse douches | Vakblad Legionella
204
post-template-default,single,single-post,postid-204,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive

Legionellavariant aangetroffen in helft van Engelse douches

Bij onderzoek in enkele tientallen woningen in Zuid-Engeland is zijn ‘verontrustend veel’ douche-inrichtingen positief getest op de aanwezigheid van Legionella non-pneumophila, de legionellavariant die vaak – ten onrechte – als relatief onschuldig wordt beschouwd. Doorgaans wordt alleen de bacterie Legionella pneumophila in verband gebracht met de gevreesde veteranenziekte; de 18 andere legionellasoorten, samen aangeduid als ‘non-pneumophila’, zouden minder risico’s met zich meebrengen. Hoewel het erop lijkt dat ‘non-pneumophila’-bacteriën over het algemeen minder ernstige ziekteverschijnselen veroorzaken dan Legionella pneumophila, is het een misverstand dat non-pneumophila ‘slechts’ legionella-griep veroorzaakt en niet de veteranenziekte (de longontstekingvariant van Legionellose).

Risicobeperkende maatregelen
De – dus niet zo onschuldige –  non-peumophila-bacterie werd door onderzoekers van de overheidsinstelling Public Health England aangetroffen in bijna de helft van 99 onderzochte douche-inrichtingen. Weliswaar werd LP1 – het antigen van de bacterie dat in de meeste gevallen geldt als veroorzaker van de Veteranenziekte – daarbij nauwelijks gedetecteerd, maar volgens de onderzoekers bestaat de kans dat dit deeltje wel kan worden aangetroffen in de lucht direct rond een douchekop. Dit viel echter niet binnen het onderzoek. De uitkomsten bevestigen dat douche-inrichtingen in woningen een gevaarlijke ziektebron kunnen vormen. Met een aantal maatregelen zijn de risico’s in te dammen, zo stellen de onderzoekers. Zo kan er worden gekozen voor een systeem zonder warmwaterbuffer, en zouden bewoners moeten worden voorgelicht over het belang van het regelmatig door laten lopen van het douchewater en het reinigen van de douchekop.