Legionella-uitbraak in Belgisch dorp Evergem: 11 mensen in ziekenhuis | Vakblad Legionella
1093
post-template-default,single,single-post,postid-1093,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-6.13.0,vc_responsive

Legionella-uitbraak in Belgisch dorp Evergem: 11 mensen in ziekenhuis

In de regio rond het Oost-Vlaamse Evergem zijn 11 mensen besmet geraakt met legionella. Zij zijn opgenomen in ziekenhuizen in de regio. De Belgische overheidsorganisatie Zorg en Gezondheid doet een onderzoek naar de bron van de besmetting, maar heeft daar nog geen resultaten over. Alle 11 patiënten hebben binnen eenzelfde korte periode, tussen 29 april en 6 mei, de eerste ziekteklachten gekregen.

Joris Moonens, woordvoerder van Zorg en Gezondheid: “Aangezien alle zieken tot nu toe in dezelfde relatief korte periode klachten zijn beginnen te krijgen, vermoeden we dat de bron van de legionellabesmetting intussen onder controle is, maar de situatie wordt van nabij gevolgd. Aangezien het tot 19 dagen kan duren eer legionella zich ontwikkelt, kan het wel zijn dat er nog patiënten bijkomen die in contact zijn geweest met die bron.”

Zorg en Gezondheid voert momenteel een onderzoek uit naar de bron van die besmetting. De meeste patiënten wonen in Evergem, dus de bron moet waarschijnlijk in die regio gezocht worden. Enerzijds bevraagt Zorg en Gezondheid de patiënten om te achterhalen op welke gemeenschappelijke plaatsen zij wanneer geweest zijn. Anderzijds neemt de Vlaamse Milieumaatschappij, in opdracht van Zorg en Gezondheid, stalen van verschillende koeltorens rond de Kanaalzone in Gent. Koeltorens zijn onderdelen van koelinstallaties in de industrie of voor airconditioning van grote gebouwen en kunnen heel groot en opvallend zijn, maar ook klein en vrijwel onzichtbaar voor het publiek. Resultaten van die staalnames zijn er ten vroegste volgende week.

Joris Moonens: “Momenteel hebben we nog geen enkele aanwijzing wat de bron van de besmetting kan geweest zijn. Dikwijls valt dat ook niet meer te achterhalen bij een legionellabesmetting van korte duur.” Zorg en Gezondheid heeft de lokale besturen van Evergem en de aangrenzende gemeentes ingelicht. Ook de huisartsen in de regio in en rond Evergem zijn verwittigd en gevraagd attent te zijn voor de symptomen van legionella bij hun patiënten.  [beeld wikipedia.org]