Legionella op vijf locaties in Oegstgeest | Vakblad Legionella
1275
post-template-default,single,single-post,postid-1275,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive

Legionella op vijf locaties in Oegstgeest

Deze maand zijn diverse gemeentelijke sportvoorzieningen tijdens een routinecontrole getest op de aanwezigheid van de Legionellabacterie. Op vijf locaties zijn sporen van deze bacterie aangetroffen. Het gaat om (enkele) douches bij Het Dok en de gymzalen Poelgeest, Jan Wolkers, Leo Kanner en Poelweijde. De betreffende douches zijn direct uit voorzorg gesloten.

Er zijn verschillende typen Legionella. De Legionella die in Oegstgeest is aangetroffen, kan in uitzonderlijke gevallen leiden tot griepachtige klachten. Legionella variant 1, die een ernstige longontsteking (veteranenziekte) kan veroorzaken, is niet aangetroffen. De kans dat mensen ziek worden als zij in contact komen met Legionella, is klein.

Direct na de constatering afgelopen dinsdag zijn de doucheruimtes op de betrokken locaties uit voorzorg gesloten. De gemeente is gestart met het nemen van tijdelijke maatregelen, zoals het plaatsen van filters, en structurele maatregelen om de douches schoon te maken en verdere besmetting met de Legionellabacterie te voorkomen. Zodra de douches weer beschikbaar zijn, dan zal hier ter plaatse over gecommuniceerd worden.

[beeld Pieters Bouwtechniek https://www.pietersbouwtechniek.nl/projecten/brede-school-het-dok]