Legionella lijkt oorzaak ziektegevallen aardappelfabriek | Vakblad Legionella
486
post-template-default,single,single-post,postid-486,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive

Legionella lijkt oorzaak ziektegevallen aardappelfabriek

De ‘mysterieuze’ ziekte die onlangs een groot aantal werknemers van een Belgische fabriek trof, lijkt te zijn veroorzaakt door legionella. Uit onderzoek is gebleken dat de bacterie in waterleidingen van het bedrijf zit.

Eind juli meldden 98 medewerkers van de aardappelverwerkende fabriek Clarebout Potatoes zich ziek vanwege ernstige griepverschijnselen. Volgens Franse media – het bedrijf is vlakbij de grens met Frankrijk gevestigd en heeft veel Fransen in dienst – zouden meer dan 70 werknemers zijn opgenomen in het ziekenhuis. Dit aantal wilde Zorg en Gezondheid, het Belgische agentschap dat de zaak onderzocht, niet bevestigen. Wel stelde de organisatie dat de ziekenhuisopnames kortstondig waren en dat de meeste werknemers zich binnen drie dagen weer beter voelden. Op basis van monsters die bij het bedrijf waren genomen, leek legionella als oorzaak te kunnen worden uitgesloten.

Pontiackoorts of ‘Organic Dust Toxic Syndrome’
Inmiddels is bij nader onderzoek toch legionella in de waterleidingen van het bedrijf aangetroffen. Vooralsnog kan echter nog geen definitief uitsluitsel worden gegeven over een direct verband met de ziektegevallen. Mocht legionella de boosdoener zijn, dan zou er gezien het ziekteverloop geen sprake zijn van de veteranenziekte, maar van pontiackoorts, de relatief milde variant van legionellose. Om dit aan te tonen, moeten nieuwe bloedmonsters van de eerder getroffen werknemers worden geanalyseerd.
Een andere mogelijke oorzaak voor de griepverschijnselen in het bedrijf zou het ‘Organic Dust Toxic Syndrome’ (ODTS) kunnen zijn. DIt is een reactie op de inademing van van gifstoffen uit schimmels of bacteriën. Bij onderzoek van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV-ISP) is in de fabriek echter geen bron gevonden die dit kan veroorzaken. Vooralsnog lijkt legionella dus de meest waarschijnlijke veroorzaker van de ziekenhuisopnames.
Inmiddels heeft de fabriek voorzorgsmaatregelen getroffen. Het personeel heeft speciale mondmaskers gekregen om ODTS te voorkomen, en de waterleidingen zijn met chloor doorgespoeld om risico’s op legionellabesmetting weg te nemen. Sinds deze maatregelen zijn doorgevoerd zijn er geen nieuwe ziektegevallen meer gemeld.