Legionella komt veel vaker voor dan gedacht | Vakblad Legionella
1134
post-template-default,single,single-post,postid-1134,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive

Legionella komt veel vaker voor dan gedacht

Besmettingen met de gevaarlijke legionellabacterie komen veel vaker voor dan gedacht. Dat blijkt uit een grootschalige studie in Nieuw-Zeeland. Een jaar lang, van mei 2015 tot mei 2016, moesten alle inwoners van Nieuw-Zeeland die een longontsteking hadden, een speciale test ondergaan die legionellabacteriën opspoort. 

Gedurende dat jaar werden 238 gevallen van legionella geïdentificeerd. Dat zijn 5,4 gevallen per 100.000 Nieuw-Zeelanders. Dat cijfer ligt drie keer hoger dan het officieel geregistreerde cijfer in elk van de drie jaren voor het onderzoek, meldt The Lancet Infectious Diseases. De resultaten zijn van belang voor andere landen. Op weinig plaatsen in de wereld is al op zulke grote schaal getest op legionella (die ook de veteranenziekte wordt genoemd).

Van de 238 gevallen tijdens het Nieuw-Zeelandse onderzoek stierven er vijftien in de negentig dagen na de diagnose; 38 patiënten kwamen op de afdeling intensieve zorg terecht. Uit het Nieuw-Zeelandse onderzoek blijkt ook dat bijna 60 procent van de legionella-patiënten ouder is dan 65 jaar, dat bijna een derde van de patiënten in meer sociaaleconomisch achtergestelde gebieden woont en dat bijna 80 procent van de patiënten in de vijf jaar voor de besmetting al eens in het ziekenhuis was opgenomen. Tweederde van de legionellapatiënten werd in de winter en de lente in het ziekenhuis opgenomen. (foto: Shutterstock.com)