Legionella in superministerie, personeel verkeerd ingelicht | Vakblad Legionella
1041
post-template-default,single,single-post,postid-1041,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive

Legionella in superministerie, personeel verkeerd ingelicht

Op het ‘superministerie’ in Den Haag is vorige maand legionella aangetroffen. ZEMBLA onthult dat op verschillende etages in het immense gebouw normoverschrijdingen zijn vastgesteld. Legionella is een bacterie die in de waterleidingen zit. Het ministerie verspreidde onjuiste informatie over de legionellabacterie onder het personeel.

Minister Cora van Nieuwenhuizen, verantwoordelijk voor de bestrijding van legionella, zit ook in het gebouw. Het Rijksgebouw is eigendom van het Rijksvastgoedbedrijf. Het is in november 2017 na een grondige renovatie opnieuw opgeleverd. Het ligt pal naast het centraal station van Den Haag en huisvest naast het ministerie van Buitenlandse zaken en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ook diverse overheidsdiensten, zoals de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).

Feitelijke onjuistheden
Het ministerie verspreidde op intranet onder het personeel een bericht over de legionella in het gebouw waar feitelijke onjuistheden in staan. Dat bevestigt de woordvoerder van het Rijksvastgoedbedrijf, Steffart Buijs. “We kennen dit bericht niet. De inhoud is niet conform onze communicatie hierover.” Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat laat desgevraagd weten dat het bericht niet op hun deel van het intranet heeft gestaan.

In het bericht staat dat het om een ‘ongevaarlijke beperkte verhoging van legionella’ gaat. “De waarde viel ruim binnen de veilige marges.” Terwijl er forse normoverschrijdingen waren. Woordvoerder Steffart Buijs vertelt dat er vorige maand 10 monsters zijn genomen, bij 5 monsters was er sprake van een normoverschrijding. Dit is het geval wanneer er per liter water 100 kolonievormende eenheden legionella worden aangetroffen. Bij 1 monster lag het aantal op 1000, bij een ander op 3400.

Het intranetbericht zegt verder dat de leidingen zijn doorgespoeld, waardoor de bacteriën zijn gedood: “Na het spoelen was de legionellawaarde normaal.” Ook dat is onjuist volgens de woordvoerder: “Wij weten niet wat de legionellawaarden zijn. Wij verwachten de uitkomsten volgende week. Wel is de kans groot dat op korte termijn de problemen verholpen zijn.”

Veilig drinkbaar
In het intranetbericht staat dat er extra maatregelen zijn genomen om herhaling te voorkomen met de opvallende toevoeging: “Het water uit de kranen in onze kantoorpanden is en blijft dus veilig om te drinken.” Je loopt alleen een legionellabesmetting op door het inademen van de bacterie. Niet door besmet water te drinken.

Woordvoerder Steffart Buijs van het Rijksgebouw zegt dat er extra maatregelen zijn genomen. “We hebben op verschillende plekken legionellafilters aangebracht en vervangen. Sommige waterleidingen zijn verlegd.” Maar dat het probleem daarmee definitief is verholpen, zoals het intranetbericht doet voorkomen, kan hij niet beamen: “We weten niet wat de oorzaak is.” Ambtenaren van het ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten blij te zijn dat ze op de fouten gewezen worden, omdat ze het belangrijk vinden om juist te communiceren.

Altijd problemen
De legionellabacterie is het volgende probleem voor het superministerie. Staatssecretaris Raymond Knops (CDA) van Binnenlandse zaken moest vorige week tijdens het Vragenuur uitleg geven over het hoofdpijndossier dat Rijnstraat 8 inmiddels is geworden. Door de VVD werd hem toen gevraagd of er nog meer problemen waren. Knops antwoord was: “Er zullen altijd problemen zijn bij panden. Kleine dingetjes die spelen, die kunnen worden opgelost.” Hij zei toen niks over legionella, terwijl de normoverschrijdingen toen al weken bekend waren. Zijn woordvoerder reageert tegenover ZEMBLA: “Dit heeft hij niet bewust achtergehouden. De Kamervoorzitter hield hem tijdens de beantwoording erg kort, daarom is hij er niet aan toegekomen.”