Legionella gevonden in waterzuiveringsinstallatie Rendac in Son | Vakblad Legionella
818
post-template-default,single,single-post,postid-818,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive

Legionella gevonden in waterzuiveringsinstallatie Rendac in Son

In de waterzuiveringsinstallatie van destructiebedrijf Rendac in Son is halverwege maart de legionellabacterie aangetroffen. Dat melde de GGD Brabant-Zuidoost gisteren. Het is de tweede keer in korte tijd dat de afvalwaterzuivering van een bedrijf in de vleesindustrie wordt aangewezen als de bron voor legionellabesmettingen.

De GGD heeft direct alle betrokken partijen uitgenodigd voor overleg. Rendac heeft passende maatregelen genomen om verspreiding te voorkomen. De GGD zal in samenwerking met het RIVM aanvullende metingen gaan verrichten. De Sonse Heideloop, waarop Rendac water loost, zal ook onderzocht worden.
In de afgelopen jaren zijn bij de GGD in de regio Eindhoven en Son en Breugel vaker legionella besmettingen gemeld dan op basis van het landelijk gemiddelde was te verwachten, zonder dat sprake was van een echte uitbraak. Zoals gebruikelijk heeft de GGD brononderzoek gedaan en werden alle waarschijnlijke bronnen, waaronder koeltorens, getest. Daarin werd geen legionella aangetroffen. Eind 2017 werd in de Meierij een afvalwaterzuiveringsinstallatie geĆÆdentificeerd als bron voor een aantal legionella patiĆ«nten in die regio. Dit was aanleiding om in de regio Eindhoven/Son en Breugel vergelijkbare waterzuiveringsinstallaties te onderzoeken. (foto: Google Maps)