Legionella en mistapparaten centraal in NRC-artikel | Vakblad Legionella
1282
post-template-default,single,single-post,postid-1282,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive

Legionella en mistapparaten centraal in NRC-artikel

NRC-journalist Karel Knip toont in het wetenschaps-katern van zijn krant  (https://www.nrc.nl/nieuws/2019/11/29/tomaten-onder-de-mist-a3982146) twijfels over het bemisten van supermarktgroenten. Hij schrijft: “Er is een kwestie die niet ongenoemd mag blijven. In het buitenland heeft de inzet van mistmachines boven voeding en voedsel incidenteel geleid tot zware legionella-infecties met soms dodelijke afloop. In 1989 in Bogalusa (Louisiana), in 1999 in Cardiff (Wales) en in 2006 in Vilafranca (Catalonië). De fijne druppeltjes van de mistmachines worden makkelijk ingeademd en als ze Legionella-bacteriën bevatten kan dat tot een longontsteking leiden. Vooral oudere rokers zijn kwetsbaar. Het was dit risico dat het RIVM vorig jaar onder de aandacht wilde brengen.”

De woordvoerder van supermarktgigant Albert Heijn acht de kans dat mistmachines legionella gaan verspreiden nihil. Hij geeft aan dat de bacteriën niet doordringen vanwege het osmose-membraan en de goede werking van de omgekeerde osmose. Bovendien wordt het waterhoudend deel van de mistmachine elk uur automatisch doorgespoeld. Ten slotte onderdrukt de hoge frequentie (1,7 MHz) van de ultrasone trilplaat de bacteriegroei. Onderhoudscontracten bieden extra garanties.

RIVM-onderzoeker Alvin Bartels bestrijdt dat de toegepaste ultrasone trilling legionellagroei onderdrukt en heeft enige zorg over de eigen warmteproductie van de mistmachine. Die zou de temperatuur van het water boven de 25 graden kunnen brengen. Ook lijkt het hem volgens auteur Karel Knip verstandig om op gezette tijden te controleren. Af en toe moet het mistwater bemonsterd worden. (Beeld: Shutterstock.com)