Legionella aangetroffen in sporthal Leiden | Vakblad Legionella
529
post-template-default,single,single-post,postid-529,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive

Legionella aangetroffen in sporthal Leiden

In het leidingwerk van de Leidse ‘3 Octoberhal’ is afgelopen week de legionellabacterie aangetroffen. Inmiddels is het waternet van andere sportzalen in Leiden gecontroleerd, maar de uitslag van dat onderzoek laat nog op zich wachten.

Overigens gaat het in de Leidse sporthal om Legionella non-pneumophila, volgens de gemeente een ‘ongevaarlijke’ variant. In de literatuur zijn echter verschillende Legionella non-pneumophila-varianten beschreven die wel degelijk gezondheidsrisico’s veroorzaken. Naar schatting wordt wereldwijd 10 procent van alle gevallen van de veteranenziekte veroorzaakt door non-pneumophila-stammen.
Omdat het automatisch spoelsysteem van de 3 Octoberhal blijkbaar niet afdoende werkt, is besloten om alle leidingwerk van de hal een extra, grondige spoelbeurt te geven. Tot is geconstateerd dat de leidingen legionellavrij zijn, mogen de douches in de hal niet worden gebruikt.