Experimenten met nieuw apparaat voor legionelladetectie | Vakblad Legionella
171
post-template-default,single,single-post,postid-171,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive

Experimenten met nieuw apparaat voor legionelladetectie

Clivet, een Italiaanse fabrikant van onder andere airconditioning- en luchtbehandelingsapparatuur, coördineert de laboratoriumfase van een nieuw apparaat dat legionellabacterie moet opsporen. Dit apparaat, dat wordt ontwikkeld binnen het door de Europese Unie gesteunde project POSEIDON (Plasmonic-based autOmated lab-on-chip SEnsor for the rapid In-situ Detection of LegiONella), moet in real-time kunnen waarschuwen bij detectie van legionellabacteriën doordat het gebruikmaakt van sensoren in leidingwerk. Hoewel het prototype van de legionella-detectiesensor nog geen optimaal resultaat toonde, verloopt de ontwikkeling van het toestel naar tevredenheid, zo stelt Clivet in een verklaring.

Het bedrijf heeft een aantal luchtververversings- en zuiveringsunits klaar staan om toepassing van het nieuwe apparaat mee te kunnen testen. In eerste instantie worden daarbij onschadelijke synthetische monsters van de legionellabacterie, maar de eerste testfase worden in een extern laboratorium onder beveiligde omstandigheden proeven worden uitgevoerd met ‘echte’ bacteriën. Naast Clivet participeren nog enkele andere Europese partijen in het driejarige POSEIDON-project, waaronder fabrikant van metroscopisch instrumenten Metrohm Applikon en de Zweedse Uppsala University.