'Koeltorens veroorzaken legionella-uitbraak in New York' | Vakblad Legionella
422
post-template-default,single,single-post,postid-422,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive

‘Koeltorens veroorzaken legionella-uitbraak in New York’

Afgelopen maand liepen acht bewoners van de New Yorkse wijk Upper East Side de veteranenziekte op, in één geval met fatale afloop. Naar aanleiding van deze uitbraak heeft de gemeente alle 116 koeltorens in de betreffende wijk onderzocht, omdat werd vermoed dat deze als mogelijke besmettingsbron gelden. In 24 van de 116 koeltorens werd de legionellabacterie inderdaad aangetroffen.

Naast de 24 locaties waar de bacterie werd gedetecteerd, werden in 18 koeltorens sporen van legionella-dna aangetroffen. Dat laatste betekent dat de bacterie in ieder geval in het verleden op deze locaties aanwezig is geweest. De in totaal 42 besmette dan wel verdachte koeltorens zijn naar aanleiding van het onderzoek gereinigd en ontsmet.

Koeltorens als boosdoener

Het Department of Health (DoH)- de ‘GG&GD’ van New York – is ervan overtuigd dat de recente uitbraak is veroorzaakt door de aanwezigheid van legionella in de watermist waar koeltorens gebruik van maken. Een direct verband tussen een besmette koeltoren en de ziektegevallen is echter nog niet aangetoond.
De laatste grote legionella-uitbraak van New York vond plaats in 2015. In het zuiden van de Bronx werden destijds meer dan 130 mensen ziek, waarvan er 12 overleden. Onderzoek wees uit de uitbraak werd veroorzaakt door 15 besmette koeltorens. Die uitkomst leidde tot nieuwe wetgeving, waarin is opgenomen dat koeltorens minimaal ieder kwartaal bacteriologisch moeten worden getest en jaarlijks minimaal een keer onaangekondigd worden gecontroleerd.

Tags: