Joke Cuperus (directeur drinkwaterbedrijf PWN) vreest legionella door klimaatverandering | Vakblad Legionella
1082
post-template-default,single,single-post,postid-1082,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive

Joke Cuperus (directeur drinkwaterbedrijf PWN) vreest legionella door klimaatverandering

Tijdens haar lezing op de Aqua Nederland Vakbeurs vreesde algemeen directeur Joke Cuperus van drinkwaterbedrijf Noord-Holland PWN het risico aan van opwarmende leidingen. Ze pleit er voor om het drinkwater koel te houden, om bijvoorbeeld legionella te voorkomen.

De PWN-directeur snijdt het thema van de impact van klimaatverandering op het leidingnet aan. “We zien dat het water in leidingen opwarmt. Bij een temperatuur van het water boven de 25 graden is er groei van micro-organismen zoals legionella. Ook moeten we meer kookadviezen uitbrengen”, citeert H2O-waternetwerk haar. 

PWN levert jaarlijks ruim 108 miljoen kubieke meter drinkwater aan bijna achthonderdduizend consumenten, bedrijven en instellingen. Er ligt zestienduizend kilometer aan leidingen. Er komen steeds meer leidingen in de ondergrond bij. “We moeten bijvoorbeeld voorkomen dat warmtedistributieleidingen onze drinkwaterleidingen raken. De boodschap aan gemeenten is om ons tijdig te betrekken bij het openleggen van de grond. Dan kunnen ook meekoppelkansen worden benut.” (Foto: PWN)