Grote opdracht voor Holland Water op Luchthaven Schiphol | Vakblad Legionella
1089
post-template-default,single,single-post,postid-1089,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive

Grote opdracht voor Holland Water op Luchthaven Schiphol

Holland Water gaat Luchthaven Schiphol voorzien van Bifipro Cool systemen. De techniek in deze systemen wordt, mede gebaseerd op conclusies van het onafhankelijke onderzoeksbureau DWA, aangemerkt als ‘best beschikbare techniek’ om koeltorens vrij te houden van biofilm, Legionella, aanslag en corrosie. Zonder toevoeging van schadelijke chemicaliën en met minimaal verbruik van water worden de koeltorens optimaal beschermd en beheerd.

Holland Water, met haar techniek marktleider in Legionellabestrijding in Europa en het Midden-Oosten, heeft de opdracht verworven via Engie Services, technisch dienstverlener en energieleverancier op Schiphol. Op de luchthaven worden op de passagiersterminals in totaal dertien koeltorens voorzien van Bifipro® Cool systemen om daarmee veilig water te garanderen voor reizigers en de medewerkers op Schiphol.

Het Bifipro Cool systeem is gebaseerd op de techniek van koper- en zilverionisatie die door Holland Water al op ruim 500 locaties wordt ingezet op koel- en drinkwaterinstallaties. Ook op Schiphol wordt ze gebruikt om ontwikkeling van biofilm en Legionellagroei te voorkomen. De techniek, die feitelijk al eeuwenlang bestaat, werd door Holland Water ongeveer vijftien jaar geleden doorontwikkeld tot een zeer efficiënte aanpak om Legionella te bestrijden. Waar in eerste instantie de focus lag op de toepassing van de Bifipro® in het drinkwater, bestaat de laatste jaren een groeiende belangstelling voor de toepassing van het systeem in koeltorens. Veel bedrijven besteden steeds meer aandacht aan milieu en duurzaamheid en willen af van het gebruik van belastende chemicaliën.

Duurzaamheid
Dit geldt ook voor Schiphol, waarbij ‘duurzaamheid’ het sleutelwoord is voor het bepalen van de toekomst. Het moet groener, zo staat ook in het jaarverslag te lezen. Schiphol wil voorop lopen met duurzame oplossingen en was al geruime tijd gecharmeerd van de Bifipro-techniek. De no-nonsens aanpak van Holland Water, effectiviteit van de techniek en kostenefficiency zijn van doorslaggevend belang geweest. Dat deze technologie sinds kort ook op de Milieu Investeringsaftrek (Mia) lijst staat, onderstreept dit niet alleen, maar betekent ook een aantrekkelijk fiscaal voordeel.

Techniek
Schiphol heeft ook een uitvoerige studie gedaan naar referentieprojecten. Het Bifiipro Cool systeem wordt al sinds 2006 toegepast bij verscheidene eindgebruikers, zoals in ziekenhuizen, de voedingsmiddelenindustrie en bij kantoorgebouwen. Tevens heeft de luchthaven in een eerste fase de techniek uitvoerig getoetst; de resultaten hiervan waren bijzonder positief. Naast effectiviteit en efficiency speelden gebruiksgemak en milieuvoordelen een belangrijke rol. De Bifipro® Cool systemen dragen bij aan het verder verduurzamen van Luchthaven Schiphol.

‘Take off Bifipro® Cool’
Leo de Zeeuw, algemeen directeur bij Holland Water, noemt de opdracht ‘een grote opsteker, een take off’ voor zijn bedrijf. “Hoewel we al vele jaren op uiteenlopende locaties koeltorens van Bifipro® Cool systemen hebben voorzien, is Schiphol voor ons wel de kers op de taart”, verklaart hij. “We hebben jaren aan deze opdracht gewerkt en het is mooi om te ervaren dat zowel Schiphol als Engie voor ons kiest. Schiphol spreekt natuurlijk tot ieders verbeelding en dient vaak als voorbeeld voor andere bedrijven en andere landen. Wij verwachten dan ook dat dit de definitieve doorbraak voor deze unieke en milieuvriendelijke techniek betekent.” (Foto: Shutterstock.com)