'GGD miste data die legionellaslachtoffers had kunnen voorkomen' | Vakblad Legionella
975
post-template-default,single,single-post,postid-975,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive

‘GGD miste data die legionellaslachtoffers had kunnen voorkomen’

Er is internationaal-wetenschappelijke informatie voorhanden die verspreiding van de legionellabacterie bij waterzuiveringsinstallaties in Son en Boxtel had kunnen voorkomen.

Die informatie zagen de GGD’s Hart voor Brabant en Brabant-Zuidoost tijdens het bronnenonderzoek over het hoofd, blijkt uit onderzoek van ZEMBLA https://zembla.bnnvara.nl/nieuws/ggd-miste-informatie-die-legionellaslachtoffers-had-kunnen-voorkomen. In totaal raakten de afgelopen jaren in de omgeving van de installaties in Son en Boxtel zeker 22 mensen besmet.

“Tot op heden staan dit soort bedrijven niet op onze lijst van waar je (bij legionella, red.) aan moet denken. Ik wist niet dat het rechtstreeks vanuit zo’n bassin in de lucht komt en een risico vormt voor de omgeving,” zegt infectiearts Ronald Ter Schegget van de GGD Brabant-Zuidoost.

In Son vonden de eerste besmettingen in 2013 plaats en in Boxtel in 2016. De waterzuiveringsinstallatie van vleesverwerker Vion in Boxtel werd in december 2017 als oorzaak aangewezen. Bij de installatie van destructiebedrijf Rendac in Son gebeurde dit pas in maart 2018. Eén van de patiënten uit Son overleed aan de gevolgen van de legionellabesmetting. (Foto: Shutterstock.com)