Geen onafhankelijke controle op mistapparaten in supermarkt | Vakblad Legionella
1096
post-template-default,single,single-post,postid-1096,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive

Geen onafhankelijke controle op mistapparaten in supermarkt

Er is geen onafhankelijke controle op legionella in de mistapparaten die in supermarkten staan. De mistapparaten vernevelen water boven groente en fruit. De fabrikant controleert zelf jaarlijks, maar door gebrek aan wetgeving voor dit soort apparaten is er geen andere instantie die controleert of het onderhoud goed uitgevoerd wordt. Dat meldt Radar (https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/mistapparaten-in-supermarkt-geen-onafhankelijke-controle/)in het gelijknamige televisieprogramma.

Het RIVM vindt volgens Radar dat ‘legionellabeheer’ noodzakelijk is bij dit soort apparaten. Dat is een document waarin staat of in het apparaat legionellagroei kan plaatsvinden en als groei plaatsvindt hoe de gebruiker of leverancier de legionellagroei en -verspreiding kan voorkomen. Het RIVM zegt dat er geen wetgeving met specifieke eisen voor legionellabeheer bij mistapparaten is.

In het vorige nummer van het vakblad Legionella (pagina 8) stond al eerder een artikel over dit onderwerp. “Het gebruik van mistapparatuur vergroot het risico op legionellabesmetting. Hoe groot dit risico is kunnen we niet zeggen door het ontbreken van casuïstiek. In het buitenland zijn wel twee legionellapneumonie-uitbraken bekend, die zijn veroorzaakt door het inzetten van bevochtigingsapparatuur in supermarkten”, aldus  Alvin Bartels, beleidsadviseur infectiepreventie bij het RIVM toen in het artikel. De eerste uitbraak dateert uit 1989 in Louisiana (VS), waarbij 33 personen in de leeftijd tussen 36 en 88 besmet zijn geraakt met legionella. De tweede uitbraak was in Catalonië (Spanje) in 2006, waarbij twaalf bezoekers besmet zijn geraakt. De gebruikte apparatuur is echter niet te vergelijken met de huidige mistapparatuur.

http://vakbladlegionella.nl/wp-content/uploads/2019/02/Legionella-01-2019-LR.pdf