Dantumadiel heroverweegt strenge douchecontrole; zwembad had niet dicht gehoeven | Vakblad Legionella
1204
post-template-default,single,single-post,postid-1204,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive

Dantumadiel heroverweegt strenge douchecontrole; zwembad had niet dicht gehoeven

De gemeente Dantumadiel gaat met GGD Fryslân in gesprek of het nog nodig is jaarlijks de douches in de sportcomplexen te controleren op legionella, meldt het Friesch Dagblad (https://frieschdagblad.nl/2019/9/12/dantumadiel-heroverweegt-strenge-douchecontrole-hoantserid-had-niet-dicht-gehoeven?harvest_referrer=https:%2F%2Fwww.google.com%2F). Het blijkt achteraf dat de sporthal De Hoantserid in Feanwâlden onnodig gesloten is geweest nadat er een niet-ziekmakende vorm van legionella was aangetroffen in de douches. De bacterie, die zich kan ontwikkelen als water lang stilstaat in leidingen, werd bij een standaardcontrole geconstateerd nadat de hal na de vakantie al een week in gebruik was.

Volgens de richtlijnen in het document Preventie en Melding van legionellabacteriën in water uit februari 2019 van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu hoeft een sporthal niet gecontroleerd te worden op legionella. Volgens het RIVM kan in sommige gevallen controle in een sporthal nodig zijn als die wordt gebruikt door oudere en/of kwetsbare mensen.

De hal is inmiddels open, maar de douches kunnen nog niet gebruikt worden omdat de installatie helemaal wordt nagekeken en aangepast. De controle, het schoonmaken en het aanpassen van de installaties kostten 13.390 euro ex btw.