Controle in sporthallen Gelderland: 75 procent heeft legionella | Vakblad Legionella
1413
post-template-default,single,single-post,postid-1413,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-6.13.0,vc_responsive

Controle in sporthallen Gelderland: 75 procent heeft legionella

Bij een controle in een Gelderse regio is bij negen van de twaalf sporthallen een legionellabesmetting geconstateerd. De sporthallen zitten al een tijd dicht door de intelligente lockdown om verdere verspreiding van corona te beperken. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

De besmetting kwam aan het licht na een controle door experts van het installatiebedrijf Linthorst in Wenum Wiesel. Het bedrijf doet voor klanten legionellacontroles in het hele land, onder meer in hotels en bij sportaccommodaties. Het legionella-onderzoek gebeurde voor de hallen weer open zouden gaan, hoewel ook daarna douchen er niet zal zijn toegestaan.

Bij de landelijk Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) zijn tot nu toe geen verdere incidenten bekend, zegt woordvoerder Fabian Paardekooper. ILT kondigt al wel ‘een extra toezichtactie’ aan in juni en juli bij onder meer logiesverblijven, campings en badinrichtingen.

In Trouw spreekt epidemioloog Petra Brandsema, bij het RIVM specialist in dit onderwerp, geruststellende woorden. “Ik heb nooit gehoord van een legionelladode die de bacterie heeft opgelopen in een sporthal. Sporthallen hoeven ook helemaal niet aan preventie te doen. Als ze na een periode van sluiting gewoon de hete kraan een tijdje laten lopen, is er niets aan de hand. In nog geen 3 procent van de ziektegevallen is de douche in een sporthal een mogelijke bron. [beeld: Shutterstock.com]