Bron besmetting Evergem waarschijnlijk koeltoren in Gentse zuidelijk kanaalzone | Vakblad Legionella
1101
post-template-default,single,single-post,postid-1101,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive

Bron besmetting Evergem waarschijnlijk koeltoren in Gentse zuidelijk kanaalzone

Volgens het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid is de laatste legionella-patient een indicatie dat de besmettingsbron zich in de Gentse zuidelijke kanaalzone situeert of situeerde. Koeltorens blijven de hoofdverdachte.

 

In 19 bedrijven die volgens de analyse van Zorg en Gezondheid het meeste kans hebben om de bron te zijn, zijn intussen stalen genomen. Al deze bedrijven hebben meteen na staalname een desinfectie (ontsmetting) van hun installatie gedaan. Als zij de bron waren, is dat zo meteen stopgezet. Vandaag en morgen worden er stalen genomen in nog eens 8 bedrijven met koeltorens en in 1 bedrijf met een industriële sproei-installatie. Ook zij zullen meteen een volledige ontsmetting van koelinstallaties doorvoeren.

De komende dagen gaat Zorg en Gezondheid nog meer bedrijven in dat gebied opsporen en contacteren, en aanmanen tot onmiddellijke ontsmetting van hun installaties. Onder andere op basis van luchtfoto’s zal worden nagegaan of er nog koeltorens in het gebied te vinden zijn. Ook andere types van installatie worden in kaart gebracht en aangemaand tot ontsmetting, zoals waterzuiveringsinstallaties met beluchting, sprinklerinstallaties en condensatoren.

Joris Moonens, woordvoerder van Zorg en Gezondheid: “De grootste kanshebbers om de bron van besmetting te zijn, hebben we intussen gecontacteerd en zij hebben al hun koelinstallaties gedesinfecteerd. De meest waarschijnlijke bronnen zijn dus al aangepakt. De komende dagen doen we dat bij nog zoveel mogelijke andere bedrijven die installaties hebben die een besmettingsbron kunnen zijn. Zo doen we al het mogelijke om zoveel mogelijk potentiële bronnen weg te nemen en nieuwe besmettingen te stoppen. Dat is onze absolute prioriteit. We blijven ook er alles aan doen om de bron ook daadwerkelijk te identificeren, maar we moeten blijven herhalen dat die kans klein is.”

Hij verwacht nog meer patiënten in de komende dagen. “De periode van mogelijke besmetting is immers langer geweest dan we initieel gehoopt hadden, en zelfs als de bron is stilgevallen, kunnen patiënten nog tot 19 dagen later ziek worden. Het belangrijkste advies blijft om attent te zijn voor symptomen (droge hoest, koorts, hoofdpijn, griepachtige gevoelens) en u tijdig aan te melden bij de huisarts, die u bij diagnose van legionella zal doorverwijzen naar het ziekenhuis voor antibioticabehandeling. De kans op besmetting blijft klein.”

[beeld wikipedia]