Britse gezondheidsdienst waarschuwt voor 'geboortebaden' | Vakblad Legionella
503
post-template-default,single,single-post,postid-503,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive

Britse gezondheidsdienst waarschuwt voor ‘geboortebaden’

Bij ‘onderwatergeboorte’ in een speciaal, verwarmd bad loopt zowel de moeder als haar pasgeboren kind het risico om de veteranenziekte te krijgen. Zo luidt althans een recente waarschuwing van de Britse overheid. Volgens Public Health England (PHE) zouden aanstaande ouders dit soort ‘geboortebaden’ eigenlijk moeten mijden omdat ze gevaarlijk zijn.

Traditionele geboortebaden, die pas worden gevuld als de moeder erin plaatsvindt en de bevalling start, worden over het algemeen als ‘legionellaveilig’ beschouwd. Dat geldt echter niet voor badtypen waarbij het water al een tijdje voor de bevalling op temperatuur wordt gebracht met een verwarmingselement en een circulatiepomp. Dit biedt eventueel aanwezige legionellabacteriĆ«n de kans om zich te vermenigvuldigen. Het gaat daarbij met name om baden die bij aanstaande moeders thuis worden gebruikt; bij geboortebaden in medische centra zijn volgens PHE maatregelen van kracht om legionellabesmetting tegen te gaan.
Overigens lijkt de besmettingskans niet heel groot: de laatste keer dat is aangetoond dat een pasgeboren kind de veteranenziekte kreeg door geboorte in een voorverwarmd geboortebad, dateert van 2014.

Tags: