Bifipro zorgt voor 'veilig water' bij vakantiepark Ameland | Vakblad Legionella
184
post-template-default,single,single-post,postid-184,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-6.13.0,vc_responsive

Bifipro zorgt voor ‘veilig water’ bij vakantiepark Ameland

Vakantiepark Klein Vaarwater in Buren, op Ameland, heeft een Bifipro-systeem van Holland Water in gebruik genomen. Dankzij dit systeem moeten de gasten (kamperen, villa’s, bungalows, caravans en welnessboerderijen) voortaan gebruik kunnen maken van optimaal veilig water. De ingebruikname van de nieuwe watervoorziening valt samen met het afronden van een facelift van het centrumgebouw in het park.
Water speelt een belangrijke factor in park Klein Vaarwater. Niet alleen beschikt het park over goed geoutilleerde was-/douchegebouwen, de bungalows zijn vrijwel allemaal voorzien van een zwembad. “Daarom moet ook het water in ons park beantwoorden aan de hoogste kwaliteits- en dus veiligheidseisen”, aldus parkmanager Hans van Houten. Door al het water dat het park ingaat te behandelen met het Bifipro-systeem van Holland Water, dat direct na de watermeter bij de hoofdingang is geïnstalleerd, wordt het hele leidingsysteem vrijgehouden van biofilm. Deze biofilm kan ertoe leiden dat allerlei bacteriën, waaronder Legionella, zich kunnen ontwikkelen. Als het water enige tijd stilstaat en opwarmt, kan het voor ernstige problemen zorgen. Bovendien mag dankzij het systeem de warmwatertemperatuur worden verlaagd en hoeft er minder te worden gespoeld, waardoor het systeem ook bijdraagt energie- en waterbesparing.

Verduurzamen
Van Houten motiveert de keuze voor de Bifipro als volgt: “Op het moment dat wij besloten de watervoorziening van ons park verder te moderniseren, hebben we experts gevraagd welke ervaringen men had met de verschillende systemen. Het Bifipro-systeem stak er met kop en schouders boven uit. Het systeem bleek niet alleen het meest te worden toegepast – er zijn er alleen al in Nederland inmiddels meer dan 350 operationeel- maar Holland Water bleek ook nog nooit te hebben gefaald met het systeem.” Verder draagt Klein Vaarwater graag bij aan het verduurzamen van Ameland. “Wanneer we energie en water kunnen besparen, is dit een enorme pré”, vindt Van Houten. “Ook hierin is het systeem van Holland Water uniek. Met dit systeem en ons nieuwe centrumgebouw zijn wij klaar voor het nieuwe seizoen én de toekomst.”

Eerdere toepassing op Ameland
Het Bifipro-systeem wordt niet voor de eerste keer op Ameland toegepast. Ook designhotel Nobel in Ballum beschikt over de Bifipro. “Wij passen het systeem met succes toe”, zegt eigenaar Berend Nobel van het gelijknamige hotel. “Hoewel we in het verleden maar sporadisch werden geconfronteerd met – overigens lichte – Legionellabesmettingen, bracht dit wel steeds een hoop rompslomp met zich mee. Er moesten reinigingen en herbemonsteringen worden uitgevoerd, en de betreffende kamers mochten tijdelijk niet worden gebruikt. Dat kun je als tophotel, dat ook aan het water hoge eisen stelt, uiteraard niet hebben. Dankzij de inzet van het systeem ervaren we geen overlast meer.”

Tags:
,