Berlijn: uitgebreid onderzoek naar bron | Vakblad Legionella
1195
post-template-default,single,single-post,postid-1195,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-6.13.0,vc_responsive

Berlijn: uitgebreid onderzoek naar bron

De frustratie is er natuurlijk altijd: het niet kunnen vinden van een bron wanneer er een patiënt is te betreuren. In Duitsland dachten ze daar ook zo over en zijn ze een groot onderzoek gestart in Berlijn om te proberen om bron en patiënt met elkaar te matchen. Dit project is nu 2 jaar bezig en hier werd tijdens de ESGLI-conferentie over gerapporteerd. Conclusie: in 41 procent van de gevallen vindt men de bron, tegenover 2 procent in Nederland. 

Voor alle patiënten die zij in beeld hadden vroegen ze aan het behandelend ziekenhuis om een extra urinemonster en sputummonster. Ze interviewden de patiënten over mogelijke bronnen en ze namen uit de woningen van alle patiënten watermonsters, alsmede van potentiële bronnen uit de omgeving van de patiënt. En er werd een risicoanalyse uitgevoerd van het drinkwater distributiesysteem. 

Alle watermonsters zijn getest op aanwezigheid van legionellabacteriën en als deze aanwezig waren dan werd er tevens getypeerd om welke soort het ging. Vervolgens werd dan wanneer er ook een isolaat van de patiënt aanwezig was, gekeken of er een match kon worden gevonden tussen patiënt en bron. 

Er zijn 82 patiënten onderzocht. Bij 5 patiënten was de bron op het werk, bij 3 de douche in het zwembad, een keer een appartement wat bezocht is en bij 25 patiënten was het drinkwater thuis de bron. Dus in totaal werd er bij 34 patiënten de bron van infectie gevonden. Dit komt neer op 41 procent van de gevallen waar de bron is gevonden, waarbij wij in Nederland ongeveer op 2 procent uitkomen. Uiteraard ging het hier om een zeer intensief en bijzonder project, waar erg veel tijd en geld in is gestoken, maar het heeft wel resultaat gehad. Ook de bronnen in dit onderzoek zijn zeker interessant te noemen. (Foto: Shutterstock.com)