Bastmeijer (Stichting Veteranenziekte) sceptisch over tempo overheid bij wetgeving prioritaire zorginstellingen | Vakblad Legionella
1144
post-template-default,single,single-post,postid-1144,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive

Bastmeijer (Stichting Veteranenziekte) sceptisch over tempo overheid bij wetgeving prioritaire zorginstellingen

Monique Bastmeijer, bestuurslid van de Stichting Veteranenziekte hekelt de trage overheid als het gaat om het prioritair verklaren van zorgwoningen. Het duurt nog minimaal anderhalf jaar voordat zorgwoningen op de lijst van prioritaire instellingen staat. En dan is nog onduidelijk wat precies de criteria zullen zijn. Het publiek tijdens haar presentatie op het TVVL Nationaal Congres Sanitaire Technieken, dat op 17 juni werd gehouden in het Amersfoortse theater Flint, deelde haar irritatie:  “Wij willen niet belanden in grijze gebieden.”

“Het aantal hoogrisico-locaties wordt op termijn uitgebreid. Natuurlijk kunnen locaties zelf kiezen om meer te doen aan legionella bovenop hun zorgplicht. Ze mogen doen alsof ze prioritair zijn, maar wettelijk gezien zijn ze dat nog niet. Daar moeten we op wachten. Ik heb aan de afdeling Beleid van het ministerie gevraagd hoeveel tijd dat nog kost en het gaat nog minimaal anderhalf jaar duren, voordat het wettelijk is geregeld en het Drinkwaterbesluit is aangepast”, verklaarde Bastmeijer tijdens het congres.

Ze haalde de bijlage van het RIVM over melding van legionellabacteriën in water aan. Daarin worden de categorieën aangegeven die prioritair zouden moeten worden. Prioritair wordt dan bijvoorbeeld een gebouw met meerdere zorgwoningen waar de populatie in het zorgwoningcomplex behoort tot één of meerdere risicogroepen. Definitie van een zorgwoning (bron: Rijksoverheid): er is een noodoproepinstallatie in de woning én er is een gemeenschappelijke ruimte in het gebouw voor maaltijden of recreatie én het gebouw of complex en de woningen zijn drempelloos toegankelijk en doorgankelijk.

“Het is een hele vage term. Er zijn wel noten bij, om de definitie toe te lichten. Het ministerie geeft aan dat het een klus wordt om het een en ander daadwerkelijk in goede wetgeving te laten belanden.  Zij en wij willen niet belanden in grijze gebieden.”