Andries Knevel: 'overheid moet meer doen tegen legionella' | Vakblad Legionella
565
post-template-default,single,single-post,postid-565,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-6.13.0,vc_responsive

Andries Knevel: ‘overheid moet meer doen tegen legionella’

De overheid moet meer doen op het gebied van legionella. Dat zei Andries Knevel, zelf besmet met het legionella-virus, afgelopen zaterdag tijdens de Lotgenotendag van de Stichting Veteranenziekte. Hij pleit zelfs voor een certificaat.

Sinds zijn besmetting met legionella is EO-coryfee Andries Knevel ervan overtuigd dat de overheid meer moet doen. “Ik heb de ziekte, net als veel anderen, opgelopen in het buitenland. Daarom vind ik het lastig om dit te koppelen aan de Nederlandse situatie. Tegelijkertijd weet ik dat in Nederland ook een aantal mensen ziek wordt. Een overheid moet met de kennis van vandaag de dag erop toezien dat watersystemen goed zijn. Maar ook dat we bewust zijn van het feit dat je legionella overal kunt krijgen.” Daarom pleit hij voor een certificaat voor bijvoorbeeld ziekenhuizen, sportclubs en zwembaden, waarop wordt vermeld dat op die locatie alle leidingen schoon zijn.

Uit een recent rapport van het RIVM blijkt dat het aantal mensen dat in Nederland legionella heeft opgelopen fors is gestegen. Vorig jaar waren dat 324 mensen, tegenover 273 in 2015 en 214 in 2014. Het aantal besmettingen van Nederlanders in het buitenland is nagenoeg gelijk gebleven. In totaal waren er vorig jaar 454 besmettingen en zijn twintig mensen overleden.

Foto: Shutterstock.com