Aantal legionellabesmettingen in Dubai blijft 'bovengemiddeld hoog' | Vakblad Legionella
482
post-template-default,single,single-post,postid-482,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive

Aantal legionellabesmettingen in Dubai blijft ‘bovengemiddeld hoog’

De afgelopen maanden bleef het aantal Europeanen dat in Dubai is besmet met de legionellabacterie ‘onveranderd hoog’. Dit blijkt uit de laatste epidemiologische update van het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDPC).

Al sinds het einde van 2016 is er sprake van een forse toename in het aantal reizigers dat in Dubai een legionellabesmetting heeft opgelopen. Tussen oktober 2016 en begin augustus van dit jaar zijn bij het European Legionnaires’ Disease Surveillance Network (ELDSNet) 72 Europeanen gemeld die ziek werden nadat ze de bacterie in de golfstaat hebben opgelopen.

Besmettingen in hotels en appartementen
Van deze 72 ziektegevallen worden er 65 gerelateerd aan commerciële accommodaties (hotels en appartementen). De overige 7 besmettingen vonden plaats in overnachtingsplaatsen in de privésfeer. In 21 gevallen werd een besmetting opgelopen op een locatie die in de periode sinds oktober 2016 al eerder met legionella in verband werd gebracht. Voor twee van de 72 legionellaslachtoffers had de ziekte een fatale afloop.

Onveranderd advies
Aangezien het aantal gerapporteerde ziektegevallen de afgelopen maanden nog altijd hoger is dan gemiddeld over de laatste jaren, blijft het advies dat het European Centre for Disease Prevention and Control in december vorig jaar aan Europese overheden uitbracht, onveranderd:
• Reizigers, met name als ze ouder zijn dan 50, roken of een verminderde weerstand hebben, moeten worden aangeraden om direct medische hulp te zoeken als ze binnen twee weken na een bezoek aan Dubai last krijgen van symptomen die op een infectie van de luchtwegen duiden.
• Artsen en andere medische hulpverleners moeten bij reizigers bij wie binnen twee weken na een bezoek aan Dubai of de Verenigde Arabische Emiraten een longontsteking wordt geconstateerd, rekening houden met de mogelijkheid dat er sprake is van de veteranenziekte.