11 Procent vaker legionella in drinkwatermonsters aangetroffen tijdens coronacrisis | Vakblad Legionella
1487
post-template-default,single,single-post,postid-1487,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive

11 Procent vaker legionella in drinkwatermonsters aangetroffen tijdens coronacrisis

Tijdens de coronapandemie konden of wilden sommige eigenaren van gebouwen en inpandige leidingnetwerken minder aandacht besteden aan de beheersing van legionella. Dit heeft er waarschijnlijk toe geleid dat er tijdens de coronaperiode 11% vaker legionellabacteriƫn zijn aangetroffen in het drinkwater. Dat blijkt uit recentelijk onderzoek uitgevoerd door de ENVAQUA Expertgroep Legionella naar de kwaliteit van circa 20.000 drinkwatermonsters.

29,4% van de genomen monsters bleek legionella te bevatten, waar dat in 2019 nog 26,4% was. Met name in juli is er veel vaker Legionella in een vergelijkbaar aantal monsters aangetroffen dan een jaar eerder. Bovendien zijn de aangetroffen concentraties hoger en is vaker dan in 2019 de ziekteverwekkende legionella pneumophila aangetroffen, ten opzichte van de minder gevaarlijke Legionella non-pneumophila.