1 miljoen pond boete voor besmette jacuzzi | Vakblad Legionella
435
post-template-default,single,single-post,postid-435,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive

1 miljoen pond boete voor besmette jacuzzi

Een filiaal van de Britse meubelwinkelketen JTF Wholesale kreeg afgelopen maand een boete van 1 miljoen pond – ongeveer 900.000 euro – opgelegd in verband met een legionella-uitbraak van vijf jaar geleden. In de winkel in Tuxford, in midden-Engeland, werd in 2011 een werkend demonstratiemodel van een jacuzzi ge├»nstalleerd, waarvan het aansluitstuk achteraf de bron van een groot aantal besmettingen bleek.

In 2012 liepen 21 bezoekers van de betreffende winkel de veteranenziekte op. Uit onderzoek bleek dat de besmettingsbron in een demonstratie-jacuzzi bij de ingang van de winkel zat. Twee van de 21 slachtoffers, een man van 79 en een man van 56, overleefden de infectie niet.

Ernstige nalatigheid
In eerste instantie werd JTP Wholesale aangeklaagd voor ‘bedrijfsmatige doodslag’, een aanklacht waar het bedrijf tegenin ging. Later in het vervolgingsproces bekende het bedrijf schuldig te zijn aan ernstige nalatigheid in het kader van de ‘Health and Safety at Work’-wetgeving. Volgens de rechtbank heeft JTF nagelaten om informatie in te winnen over legionallaveiligheid van de installatie. Zo was er geen plan voor het regelmatig schoonmaken van de installatie, en werd de verkeerde dosis van een ontsmettingsmiddel gebruikt. Gezien de fatale gevolgen daarvan is een boete van 1 miljoen pond op zijn plaats, aldus de rechter.

Bedrijfsbeleid ‘volledig herzien’
JTF hulde zich tot voor kort in stilzwijgen over de zaak, maar bracht onlangs alsnog een verklaring naar buiten waarin de meubelketen ook extern schuld bekent. “Sinds 2012 heeft JTF een volledig nieuwe raad van bestuur en een nieuw management”, zo stelt het bedrijf, dat spijt betuigt richting de slachtoffers en nabestaanden. “We hebben het beleid op het gebied van gezondheid en veiligheid, managementprocedures en risico-analyse inmiddels volledig herzien.”

Foto: FreeImages.com/Afonso Lima