Urine antigeentest geeft regelmatig een negatief resultaat | Vakblad Legionella
1198
post-template-default,single,single-post,postid-1198,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive

Urine antigeentest geeft regelmatig een negatief resultaat

Er bestaat een urine antigeentest, waarbij met een eenvoudige test gekeken kan worden of iemand besmet is met legionella. Deze test wordt standaard als eerste test ingezet wanneer er een vermoeden van Legionellose bestaat bij iemand die een longontsteking heeft. 

Eenvoudig en effectief, maar met een maar. Deze test geeft alleen aan wanneer iemand is besmet met Legionella pneumophila serotype 1. Nu is serotype 1 wel de meest voorkomende ziekmaker, maar er zijn meer boosdoeners. Er bestaan ook serotypen 2-14 en Legionella longbeachae en non-pneumophila. De non-pneumophila maakt heel weinig mensen ziek, maar de andere typen kunnen wel degelijk zorgen voor een legionella-longontsteking. Met name de legionella longbeachae bacterie is een bacterie die steeds vaker wordt gevonden. Deze zit in aarde en potgrond. Ook in Nederland waren in 2018 7 mensen met deze bacterie besmet (voor zover bekend), maar zoals we in het andere artikel over de ESGLI-conferentie hebben kunnen lezen is er in Zweden een grote uitbraak geweest. In Nieuw-Zeeland en Australië is deze legionellabacterie al heel lang de veroorzaker van de meeste legionellapatiënten.  

Aangezien er nog geen urinetest is om deze bacterie op te sporen is het van belang dat artsen alert blijven om verder te gaan met testen omdat er toch sprake kan zijn van de Veteranenziekte ook al is de urine antigeentest negatief. Hiervoor is dan sputum nodig dat maakt het wel lastig, maar wanneer iemand ernstig ziek is zal men toch moeten weten wat er aan de hand is.