'Type douchemengkraan beïnvloedt legionellarisico' | Vakblad Legionella
516
post-template-default,single,single-post,postid-516,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive

‘Type douchemengkraan beïnvloedt legionellarisico’

De toepassing van roesvaststalen mengkranen kan tot een groter risico op legionellabesmetting leiden, zo luidt de conclusie uit Nederlands onderzoek naar huishoudelijke drinkwatersystemen. Een team onder leiding van Wilco van der Lugt onderzocht of roestdeeltjes van gietijzeren distributieleidingen in combinatie met verschillende typen douchemengkranen voor verhoogde concentraties Legionella anisa – na pneumohila de meest voorkomende legionellavariant – kunnen zorgen. .

Voor het onderzoek construeerde het team vier kleine huishoudelijke drinkwatersystemen met koperen leidingen, koperen boilers en kranen van messing of roestvaststaal (rvs); materialen die ook in de installaties van ‘gewone’ woningen zijn terug te vinden. Op alle vier de systemen zijn vervolgens verschillende mengkranen aangesloten: een rvs-hendelkraan, een messing-hendelkraan en een messing thermostatische kraan. Vervolgens zijn de vier systemen gevuld met verschillende mengsels. Het eerste systeem werd gevuld met drinkwater, het tweede met drinkwater en roestdeeltjes uit gietijzer, het derde met legionellabesmet drinkwater en het vierde met legionellabesmet drinkwater en roestdeeltjes.

Onderzoeksresultaten
Het onderzoek duurde bijna drie jaar. In die periode werden bij de vijftien afnamepunten in de vier systemen in totaal 450 watermonsters afgenomen om te worden getest op legionella. De hoogste concentratie (>20.000 KVE/liter) werd aangetroffen bij de combinatie van het vierde systeem (‘legionellabesmet water met roestdeeltjes’) met een rvs-mengkraan. Bijna de helft van de watermonsters bleek bij deze combinatie legionellapositief. In scherp contrast hiermee staan de uitkomsten bij de combinatie van het derde systeem (‘legionellabesmet water zonder roestdeeltjes’) met een rvs-mengkraan: hierbij werd ‘slechts’ 14 procent van de monsters positief getest en was de hoogst gemeten concentratie 7.600 KVE/liter.
In combinatie met een andere type kraan – de messing thermostaatkraan – scoorden beiden leidingsystemen (drie en vier) sterk afwijkende concentraties. Zowel het type mengkraan als de aan- of afwezigheid van roestdeeltjes heeft dus invloed op de groei van legionella, aldus de conclusie van Van der Lugt. Een mogelijke oorzaak hiervoor zou kunnen zijn dat roestdeeltjes na verloop van tijd de oppervlakte van een roestvaststalen kraan beschadigen, waardoor er biofilm op ontstaat.

Een artikel met alle resultaten van het onderzoek staat in de laatste editie van het International Journal of Hygiene and Environmental Health.