Reisorganisatie ANVR: werk met 'beddenbanken' met legionellaprotocol | Vakblad Legionella
1078
post-template-default,single,single-post,postid-1078,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive

Reisorganisatie ANVR: werk met ‘beddenbanken’ met legionellaprotocol

De ANVR adviseert dan ook te werken met beddenbanken die rekening houden met het legionellaprotocol. Een beddenbank is een aanbieder van ‘hotel only capaciteit’. In de afgelopen maanden heeft de ANVR óók beddenbanken verzocht maatregelen te nemen tegen deze hotels. Vele beddenbanken hebben inmiddels beloofd dit te doen.

Europees is er een lijst met hotels die meer dan één keer met Legionella, een gevaarlijke ziekte, in verband kunnen worden gebracht en onvoldoende maatregelen hebben genomen om dit risico te beperken. En niemand, geen reisorganisator of reisagent, wil zijn klant blootstellen aan het risico legionella op te lopen. ANVR-reisorganisaties houden hier al jaren rekening mee.

Reizen is een bekende risicofactor voor het oplopen van zo’n legionellalongontsteking. Van alle gemelde legionellosepatiënten in Nederland heeft bijna de helft tijdens de 14-daagse incubatieperiode een reis gemaakt of buiten de eigen woning overnacht. ANVR-reisorganisatoren krijgen van de ANVR informatie als een accommodatie onvoldoende maatregelen neemt om het risico op een besmetting met deze gevaarlijke ziekte te minimaliseren. Voor reisagenten is dit niet werkbaar. Zij boeken vaak hotels vanuit een beddenbank. Dus is het handiger als de beddenbank werkt conform deze public alert list van ELDSNet, onderdeel ECDC.

Door deze Europese gezondheidsinstantie ECDC wordt namelijk een lijst bijgehouden van acco’s  (hotels, campings, villa’s, (cruise)schepen) waar méér dan 1 legionellabesmetting mee in verband kan worden gebracht (zgn. clustermeldingen).

List  
Het zoegenoemde legionellaprotocol wordt in Nederland uitgevoerd door RIVM. De ANVR heeft hierover regelmatig overleg met RIVM en biedt organisatoren een handleiding inzake. De ANVR heeft in de afgelopen maanden de beddenbanken aangeschreven en hen verzocht maatregelen te nemen tegen hotels die op de ‘public alert list’ staan.

Voor de beddenbanken is dit niet ingewikkeld. Zij kunnen zich aanmelden bij ELDSNet en krijgen

-zonder kosten- automatisch alle mutaties van deze lijst, zodat men maatregelen kan nemen.

Een behoorlijke groep beddenbanken heeft inmiddels aangegeven conform deze regels te werken en zich te abonneren op de legionellamailing. Hotels op deze alert list moeten zèlf maatregelen nemen, maar dit door de gezondheidsautoriteit van het betreffende land laten controleren. Zodra ELDSNet bericht heeft ontvangen van een verantwoordelijke gezondheidsautoriteit dat afdoende maatregelen zijn genomen, wordt de acco van de lijst verwijderd.

Beddenbanken die rekening houden met hotels op ‘public alert list’

Hotelbeddenbanken die laten weten zich te abonneren en maatregelen te nemen met betrekking tot de gemelde accommodaties zijn:

  • Hotels geboekt via Airtrade
  • Expedia
  • Hotelbeds (Bedsonline, GTA, Tourico)
  • Teldar Travel 
  • Jumbo Tours / Vakantiebed
  • Hotels geboekt via Vuelandia
  • Webbeds (Totalstay, JacTravel, Sunhotels, Lotsofhotels, FIT Ruums, Destinations of the World).

Aansprakelijkheid
Reisbureaus hebben weliswaar een aansprakelijkheidsverzekering, maar niemand wil zijn klant bloot stellen aan het legionellarisico. Als een reisagent een hotelovernachting combineert met bijvoorbeeld een vlucht is met de nieuwe Wet op de Reisovereenkomst sprake van een pakketreis en kan de agent aansprakelijk worden gesteld als organisator. Daarom is het van groot belang risico’s zo veel mogelijk te vermijden of te verminderen.

De keuze van beddenbanken op bovengenoemde lijst is voldoende om als ANVR te adviseren te werken met beddenbanken van deze lijst. Er kunnen andere beddenbanken zijn waar je veel mee werkt en die nog niet op deze lijst staan. (Foto: Shutterstock.com)