Poortwachter- systeem HG Ulfima voor grootste sportvereniging van Nederland | Vakblad Legionella
611
post-template-default,single,single-post,postid-611,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive

Poortwachter- systeem HG Ulfima voor grootste sportvereniging van Nederland

Het nieuwe clubhuis van de grootste amateursportclub van Nederland is volledig energieneutraal. Behalve aan de keuze voor zonnepanelen, is dit mede te danken aan de plaatsing van een warmtepomp in combinatie met het door HG Ulfima geleverde ultrafiltratiesysteem. Het filter (poortwachtersysteem) is geplaatst op de plek waar het water het gebouw binnenkomt, zodat bacteriën buiten de deur blijven.

De Utrechtse omnisportvereniging Kampong telt zes verschillende sportverenigingen – hockey, voetbal, squash, tennis, cricket, jeu de boules – en bijna 6.000 leden. Zoveel leden, zoveel behoeften en belangen, weet federatiepenningmeester Michiel Groenland: “Misschien wel de grootste klus was om al die verschillende belangen, ambities en achterbannen op één lijn te krijgen en te houden. Als je alleen afgaat op het grote aantal verschillende stemmen en wensen kom je er niet uit en is het effect verlammend. Daardoor stagneren projecten vaak. Om samen met alle belanghebbenden de achterliggende behoeften vast te stellen en tot een organisch geheel te smeden, was eigenlijk de grootste uitdaging voor ons bestuur. Daarin zit ook verreweg het meeste werk.”

Energiebesparing

Een duidelijke focus op energiebesparing en -opwekking is voor een belangrijk deel te danken aan Energiefonds Utrecht, dat het bestuur gedurende het project op creatieve wijze adviseerde over duurzame oplossingen. Primair doel was natuurlijk dat er een accommodatie zou komen voor de verschillende sportverenigingen van Kampong, benadrukt Groenland. “Maar binnen de reguliere financieringskaders voor sportaccommodaties hadden we het huidige clubhuis niet kunnen realiseren. Dankzij de keuze om de investering zo duurzaam mogelijk te maken, pakt de exploitatie een stuk voordeliger uit en kan de club rente en aflossing makkelijker betalen. En, niet onbelangrijk, het Energiefonds bood bijna 5 ton extra financiering onder voorwaarde dat we zelf een gelijk bedrag zouden investeren. Dat hebben we bij elkaar gekregen via crowdfunding. Onder het motto Geef Kampong Energie hebben we uiteindelijk zelfs meer opgehaald dan we nodig hadden,” vertelt Groenland enthousiast.

Ruimte

Dankzij het succes van die actie zijn er veel meer zonnepanelen geplaatst dan voorzien, in totaal zijn dat er straks meer dan 600, het maximale aantal dat op het dak past, in plaats van het minimumaantal van 80. Ook ontstond er financiële ruimte voor een warmtepomp en energiebesparende aanpassingen in de keuken. Groenland: “De kok wilde één fornuis met gas behouden, maar verder is de keuken gasvrij. Net als het warme tapwater (voor onder andere 90 douches) en de helft van de lagetemperatuurvloerverwarming. In plaats van de grote gasaansluiting in het oude clubhuis hebben we nu een kleine aansluiting.”

Tapwater

Dat ook de douches warm water krijgen van de warmtepomp, die warmte (of koude) uit de lucht omzet in warm water, is opvallend. Normaliter is de temperatuur – circa 55 graden Celsius – van dat water vanwege legionellagevaar niet geschikt voor douches. Een boiler om het water verder op te warmen naar de vereiste minimumtemperatuur van 65 graden is qua energiewinst niet rendabel. Projectleider Arjen van Ree kwam op het idee om twee bestaande technieken bij elkaar te brengen: de warmtepomp en een filter of membraan (poortwachtersysteem) van HG Ulfima op de plek waar de waterleiding het gebouw binnenkomt, zodat bacteriën buiten de deur blijven. Het water in het buffervat kon daarmee toch 55 graden blijven. “Deze combinatie van warmtepomp en Ulfima® poortwachtersysteem is een noviteit en kan zeker ook bij andere sportverenigingen van pas komen,” verwacht Groenland. De legionellacontrole blijft conform de eisen plaatsvinden, maar frequent preventief spoelen is niet langer nodig.