Onderzoekers waarschuwen voor 'andere' legionella- varianten | Vakblad Legionella
542
post-template-default,single,single-post,postid-542,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive

Onderzoekers waarschuwen voor ‘andere’ legionella- varianten

Ongeveer 90 procent van alle wereldwijd gerapporteerde gevallen van legionellose wordt veroorzaakt door de Legionella pneumophila-bacterie. Nadat in Spaanse waterzuiveringsinstallaties en drinkwaterleidingen ook andere legionellastammen werden ontdekt, besloot een groep wetenschappers onderzoek te doen naar de detectie van deze ‘non-pneumophila’-ziekteverwekkers bij patiënten met longontsteking.

Het team nam 210 urinemonster af van patiënten die met longontsteking waren opgenomen in ziekenhuizen. Vervolgens werden ze geanalyseerd middels PCR (Polymerase Chain Reaction), een legionelladetectiemethode die uitgaat van het genetisch materiaal van de bacterie. Daarnaast werd ook de ‘gewone’ diagnostische methode toegepast die ziekenhuizen hanteren om antigenen bij patiënten aan te tonen. Bij de 210 patiënten die werden onderzocht, is in 15 gevallen (7 procent van het totaal) legionellose aangetoond, waarvan één ziektegeval voor de allereerste keer in Spanje bleek te zijn veroorzaakt door Legionella anisa. Deze legionella-variant is een van de meest frequent voorkomende non-pneumphila-stammen, maar het aantal met deze specifieke stam aangetoonde ziektegevallen is wereldwijd heel beperkt gebleven.

Röntgenfoto van patiënt de is getroffen door Legionella anisa.

PCR versus conventionele diagnostiek
Van de 15 in het onderzoek gevonden legionellabesmettingen, konden slechts 4 gevallen worden aangetoond met de door de onderzoekers toegepaste conventionele diagnostische methode die in Spaanse ziekenhuizen wordt gehanteerd. Daarbij ging het louter om besmettingen met Legionella Pneumophila serogroup 1 (sg1). Alle andere gevallen kwamen pas aan het licht door de PCR-methode, die ook Legionella spp. (10 ziektegevallen), Legionella Peumophila (4 ziektegevallen) en Legionella anisa (1 ziektegeval). Volgens de onderzoekers toont dit aan dat ziekenhuizen hun beleid moeten herzien als het om legionelladiagnostiek gaat. Door PCR vaker als detectiemethode toe te passen op urinemonsters, wordt ook legionellose aangetoond als het door andere een andere legionellastam dan Pneumpohila sg1 is veroorzaakt.

Foto: Shutterstock.com