Nieuwe testmethode versnelt detectie Legionella | Vakblad Legionella
828
post-template-default,single,single-post,postid-828,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive

Nieuwe testmethode versnelt detectie Legionella

Duitse wetenschappers hebben een methode gevonden waarmee besmettingshaarden sneller kunnen worden gedetecteerd. Bij de huidige detectiemethode worden watermonsters geanalyseerd in een laboratorium, een proces dat meerdere dagen in beslag neemt. Onderzoekers van de Technische Universiteit München hebben echter een methode ontwikkeld waarmee binnen 35 minuten hetzelfde resultaat wordt bereikt.

De nieuwe methode gaat uit van een senorchip die de ziekteverwekker Legionella pneumophila herkent en daarbij ook ‘ziet’ om welke van de 20 pneumophila-subvarianten het gaat, meldt RCC Koude- en Luchtbehandeling op haar site. De chip maakt het mogelijk om volledige analyse binnen 34 minuten af te ronden. “In vergelijking met bestaande methoden biedt de nieuwe techniek niet alleen een enorm snelheidsvoordeel”, stelt Michael Seidel, lid van het onderzoeksteam. “De chip is ook zo goedkoop dat we hem eenmalig kunnen toepassen.” In combinatie met een tweede, DNA-gebaseerde methode, kan het systeem zelfs onderscheid maken tussen dode en levende legionellapathogenen. Hiermee kan het succes van desinfectiemaatregelen worden gecontroleerd. (Foto: Shutterstock.com)