Minisymposium Legionellabeheer 2.0: " Veilig, schoon én duurzaam" | Vakblad Legionella
292
post-template-default,single,single-post,postid-292,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive

Minisymposium Legionellabeheer 2.0: ” Veilig, schoon én duurzaam”

Donderdag 22 juni vindt in Leeuwarden het ‘Minisymposium Legionellabeheer 2.0 – Veilig, schoon én duurzaam’ plaats. Centraal hierbij staat het ‘Bifipro Cool’-systeem, ontwikkeld door Holland Water, in samenwerking met Geoconnect en Centre of Expertise Water Technology (CEW). Dit systeem voegt kleine hoeveelheden koper- en zilverionen aan water toe. Volgens de initiatiefnemers wordt de groei van legionellabacteriën hierdoor ‘net zo effectief’ gestopt als door toevoeging van chemicaliën, maar dan op een manier die niet schadelijk is voor mens of milieu.

Om de cyclus van deze methode te sluiten, moest er alleen nog voor worden gezorgd dat de koper- en zilverionen weer worden teruggewonnen uit het te lozen koelwater, zodat ze kunnen worden hergebruikt. Het CEW stelde een projectteam samen om een terugwinsysteem te ontwikkelen; in het Waterapplicatiecentrum (WAC) in Leeuwarden werd onlangs de laatste testfase van het prototype hiervoor afgerond.
Tijdens het minisymposium ‘Legionellabeheer 2.0 – Veilig, schoon én duurzaam’ wordt onder andere uitleg gegeven over de toepassing van BifiproCool in koeltorens, en over het systeem waarmee de koper- en zilverionen weer worden teruggewonnen. Sprekers tijdens het symposium zijn onder andere Bob van Bijnen (CEW), Monique Bastmeijer (IMIQ Advies en bestuurslid Stichting Veteranenziekte) en Peter van der Linde (Holland Water). Deelname aan het symposi, dat wordt afgesloten met een netwerkborrel, is gratis. Aanmelden is mogelijk via de website van het CEW.